Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάθειρξη 20 ετών στον αδελφό του Μοχάμεντ Μερά

Κάθειρξη 20 ετών στον αδελφό του Μοχάμεντ Μερά

Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Ειδικό Κακουργοδικείο του Παρισιού ο Αμπντελκαντέρ Μερά, καθώς κρίθηκε ένοχος για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, όχι όμως και για συνέργεια στις επτά δολοφονίες που διέπραξε τον Μάρτιο του 2012 ο αδελφός του, Μοχάμεντ, στην Τουλούζη και το Μοντομπάν. Ο Φετά Μαλκί, που κατηγορείτο ότι πούλησε το όπλο και το αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Μερά ενώ γνώριζε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Ειδικό Κακουργοδικείο του Παρισιού ο Αμπντελκαντέρ Μερά, καθώς κρίθηκε ένοχος για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, όχι όμως και για συνέργεια στις επτά δολοφονίες που διέπραξε τον Μάρτιο του 2012 ο αδελφός του, Μοχάμεντ, στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

Ο Φετά Μαλκί, που κατηγορείτο ότι πούλησε το όπλο και το αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Μερά ενώ γνώριζε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Η εισαγγελέας Ναϊμά Ρουντλόφ είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αμπντελκαντέρ Μερά, στην αγόρευσή της, μετά τις γεμάτες οδύνη καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων του Μοχάμεντ. Κάλεσε επίσης το δικαστήριο να δώσει «ένα μάθημα δημοκρατίας» και να ξεσκεπάσει «το νέο πρόσωπο» της τρομοκρατίας. Τρία από τα θύματα του Μοχάμεντ Μερά ήταν στρατιώτες και τα άλλα τέσσερα Εβραίοι, εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη» σχολίασε λακωνικά ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, ο Πατρίκ Κλουγκμάν.

«Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ικανοποιεί την πολιτική αγωγή (…) Το δικαστήριο δεν κάμφθηκε, ούτε μπροστά στους τρομοκράτες κάθε είδους, ούτε μπροστά σε ορισμένες απειλές», είπε από την πλευρά του ο συνάδελφός του, Σιμόν Κοέν.

Ο Αμπντελκαντέρ, που σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν ο «μέντορας» του μικρότερου αδελφού του και εκείνος που τον καθοδήγησε στη διάπραξη των δολοφονιών, νωρίτερα είχε διακηρύξει για άλλη μια φορά την αθωότητά του. Στη συνέχεια το δικαστήριο αποσύρθηκε και μετά από οκτάωρη διαβούλευση ανακοίνωσε την απόφασή του. «Το λέω και το ξαναλέω, δεν έχω καμία σχέση με τις δολοφονίες που διέπραξε ο αδελφός μου», είπε ο 35χρονος.

Ο Μαλκί, από την άλλη, όταν έλαβε τον λόγο για τελευταία φορά, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας ότι αγνοούσε τις προθέσεις του Μοχάμεντ Μερά. «Θα ήθελα να πω στις οικογένειες ότι κατάλαβα την οδύνη τους. Τους λέω ότι συμπάσχω μαζί τους, είπε, φανερά συγκινημένος. Ουδέποτε θέλησα να συμμετάσχω σε μια τέτοια πράξη (…) με αντιμετώπισαν ως τρομοκράτη, ως δολοφόνο παιδιών. Αυτό δεν το δέχομαι» πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα τον συγχωρέσουν.

Ο Αμπντελκαντέρ Μερά κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε την «προετοιμασία» των εγκλημάτων του αδελφού του, καθώς τον βοήθησε να κλέψει ένα σκούτερ και να αγοράσει το δερμάτινο μπουφάν που χρησιμοποίησε όταν διέπραξε τις δολοφονίες. Από τις 11 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012 ο Μοχάμεντ Μερά σκότωσε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, πριν πέσει νεκρός, στις 22 του ίδιου μήνα, από τα πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024