Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νέο … χτύπημα ετοιμάζει η ομάδα των «53»

Ρόλο στο σκηνικό που προσπαθεί να δημιουργήσει για την «επόμενη μέρα» ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί η ομάδα των 53, η οποία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Το «χτύπημα» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αφορμή το προσφυγικό φαίνεται πως είναι απλώς η αρχή, καθώς βασική επιδίωξη των 53 είναι η ανάδειξή τους σε συντεταγμένη εσωκομματική τάση.

Ρόλο στο σκηνικό που προσπαθεί να δημιουργήσει για την «επόμενη μέρα» ο
Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί η ομάδα των 53, η οποία βγαίνει δυναμικά στο
προσκήνιο. Το «χτύπημα» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με
αφορμή το προσφυγικό φαίνεται πως είναι απλώς η αρχή, καθώς βασική
επιδίωξη των 53 είναι η ανάδειξή τους σε συντεταγμένη εσωκομματική τάση.

Κατά πληροφορίες, η ομάδα των 53, σε συνεννόηση και με άλλα στελέχη, ετοιμάζει κείμενο θέσεων που θα παρουσιάσει στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο, όπως φάνηκε και από τις διαφωνίες της ομάδας με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναμένεται να επικεντρώνει σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο στο προσφυγικό.

Οι 53 έχουν δύο, κυρίως, λόγους να πιέζουν τον Πρωθυπουργό: πρώτον, για να ξαναβρεί αριστερό πρόσημο στην πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό, ο οποίος εκτιμάται πως θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ανέκαθεν, άλλωστε, η ομάδα των 53 διαπνεόταν από πολύ συγκεκριμένες αντιλήψεις. Τάσσονταν π.χ. ενάντια στην παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «με οποιοδήποτε κόστος», ενώ εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιολογώντας έτσι και την έκρηξή τους κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, οι 53, όπως είχαν περιγράψει σε κείμενό τους μετά από προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποτάσσονται της λεγόμενης «ιδιοκτησίας» του τρίτου μνημονίου και τώρα δείχνουν να αποδομούν το πρωθυπουργικό αφήγημα για «καθαρή» έξοδο μετά το πέρας του προγράμματος. «Δεν υπάρχει «καθαρή» έξοδος με τη συνέχιση των μνημονίων ή της επιτροπείας», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ομάδας.

Οι 53 εμφανίζονται, εξάλλου, αντίθετοι και σε θεσμικές αλλαγές που απεργάζεται ο Πρωθυπουργός, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, όπως προτείνεται στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, έχει το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος λειτουργεί ως ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53, λειτουργεί περισσότερο ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους 53 και το Μαξίμου. Τόσο στο ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης και της πορείας μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και στο ζήτημα του προσφυγικού, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Τσακαλώτος στήριξε τον κ. Τσίπρα.

Ρόλο γεφυροποιού είχε διαδραματίσει, άλλωστε, και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Απρίλιο, όταν οι 53 παρουσίασαν δικό τους κείμενο προτάσεων εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, προτείνοντας εμμέσως «απόδραση» της κυβέρνησης μέσω εκλογών. Αλλά και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2016, είχε συμβιβάσει καταστάσεις, όταν οι 53 αντιτάχθηκαν στις επιλογές Τσίπρα για τα κομματικά όργανα.

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024