Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνάται υπόθεση ξεπλύματος από σύμβουλο του Τραμπ μέσω Κύπρου

Ερευνάται υπόθεση ξεπλύματος από σύμβουλο του Τραμπ μέσω Κύπρου

Μια από τις περιπτώσεις που εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρημάτων από πρώην συμβούλους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως έχει γίνει μέσω Κύπρου. Οι δύο άνδρες δημιούργησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν στην Ουκρανία. Απέκρυψαν πληρωμές από το 2006 μέχρι το 2016, ξεπλένοντας χρήματα μέσα από ένα δίκτυο αμερικανικών και ξένων εταιρειών, επιχειρηματικών συνεργασιών και τραπεζών σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Μουδιασμένο είναι το κλίμα μετά τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, που εντείνουν τις πιέσεις προς την Ουάσινγκτον.

Λίγες ώρες νωρίτερα και ενώπιον δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς υποστήριξε ότι ο ρόλος του δικηγόρου Τζορτζ Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν έχει καμία πρόθεση» να αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα και πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερ Μιούλερ ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην συμβούλων του.

Σε βάρος του Πολ Μάναφορτ και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες. Σε μία από τις περιπτώσεις ενδεχόμενο ξέπλυμα ερευνάται και μέσω της Κύπρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος των Μάναφορτ και Γκέιτς, περισσότερα από 75 εκατομμύρια διακινήθηκαν από λογαριασμούς off shore.

Οι δύο άνδρες δημιούργησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν στην Ουκρανία. Απέκρυψαν πληρωμές από το 2006 μέχρι το 2016, ξεπλένοντας χρήματα μέσα από ένα δίκτυο αμερικανικών και ξένων εταιρειών, επιχειρηματικών συνεργασιών και τραπεζών σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Η δουλειά τους περιλάμβανε άσκηση πίεσης σε μέλη του Κογκρέσου και του προσωπικού τους, για τις κυρώσεις στην Ουκρανία και την εγκυρότητα των ουκρανικών εκλογών.

O Μάναφορτ «ξέπλυνε» περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια τα οποία, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, απέκρυψε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από το 2008 μέχρι το 2014 έκανε εμβάσματα 12 εκατομμυρίων σε πωλητές για προσωπικά αποκτήματα, όπως 5,4 εκατομμύρια δολάρια σε επισκευές οικίας στα Χάμπτονς, 934.350 χιλιάδες δολάρια σε κατάστημα παλαιών χαλιών στην Βιρτζίνια, 520.440 χιλιάδες δολάρια σε κατάστημα ρούχων στο Μπέβερλι Χιλς και 655.500, για εξωραϊσμό εξωτερικών χώρων στη Νέα Υόρκη.

Ξόδεψε, ακόμη, εκατομμύρια σε σπίτια, 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε διαμέρισμα στο Σόχο, τρία εκατομμύρια σε σπίτι στο Μπρούκλιν και 1,9 εκατ. σε σπίτι στην Βιρτζίνια.

Οι Μάναφορτ και Γκέιτς είναι οι πρώτοι που κατηγορήθηκαν δημοσίως και ο Γιώργος Παπαδόπουλος ο πρώτος που δήλωσε ένοχος στην έρευνα που διεξήχθη από τον Μιούλερ και που αφορούσε στην ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Την ίδια ώρα, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο NBC ότι σε εξέλιξη βρισκόταν νομοθετική περιοριστική πράξη που μπορεί να βοηθήσει στην έκδοση των κατηγοριών από τον Μιούλερ.

Επμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024