Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η παρακεταμόλη στην κύηση έχει επιπτώσεις στην παιδική συμπεριφορά

Η παρακεταμόλη στην κύηση έχει επιπτώσεις στην παιδική συμπεριφορά

Η παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, σύμφωνα με μεγάλη νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, σύμφωνα με μεγάλη νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο διαπίστωσε ότι σε δείγμα 113.000 παιδιών, 2.200 (2%) των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την κύηση είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Μάλιστα, ο συσχετισμός επηρεαζόταν από τον χρόνο χρήσης της παρακεταμόλης από την μέλλουσα μητέρα.

Όταν οι γυναίκες έπαιρναν παρακεταμόλη για 29 ημέρες ή και και περισσότερο, κατά τη διάρεια της κύησης, τα παιδιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ, έναντι των γυναικών που δεν είχαν πάρει καθόλου το γνωστό αυτό αναλγητικό.

Απ’ την άλλη όταν οι έγκυες είχαν πάρει παρακεταμόλη για μια εβδομάδα ή λιγότερο, τα παιδιά είχαν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση της παρακεταμόλης σχετίστηκε με την εν λόγω διαταραχή ανεξαρτήτως αν οι μητέρες την είχαν χρησιμοποιήσει για πόνο, πυρετό ή κάποια λοίμωξη.

Η Δρ Κριστίνα Τσάμπερσ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, σχολιάζοντας τη μελέτη υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς να σπεύσουμε να κατηγορήσουμε την παρακεταμόλη για την ΔΕΠΥ.

«Περίπου οι μισές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν πάρει παρακεταμόλη και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν όντως προκύπτουν κίνδυνοι για το έμβρυο. Αλλά από την συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν οι έγκυες είχαν κάποιες υποκείμενες παθήσεις που να επηρέασαν το αποτέλεσμα. Όμως, αν έπαιρναν παρακεταμόλη για εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι πράγματι είχαν κάτι σοβαρό, όπως έναν πυρετό ή μια λοίμωξη. Και αν έπαιρναν το αναλγητικό για χρόνιο πόνο, τότε εγείρονται ερωτήματα για το τί επίδραση έχει ο πόνος στην κύηση», λέει η αμερικανίδα ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024