Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το κοινωνικό μέρισμα «αιχμή του δόρατος» για την κυβέρνηση

Το κοινωνικό μέρισμα «αιχμή του δόρατος» για την κυβέρνηση

Το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης της επόμενης περιόδου στήνει αργά, αλλά σταθερά η κυβέρνηση, δίνοντας μεγάλη σημασία στην απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, όπως συνέβη και στο τέλος του 2016 και στοχεύοντας να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

του Άρη Ραβανού

Το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης της επόμενης περιόδου στήνει αργά, αλλά σταθερά η κυβέρνηση, δίνοντας μεγάλη σημασία στην απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, όπως συνέβη και στο τέλος του 2016 και στοχεύοντας να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ, διαπιστώνοντας την κυβερνητική επίθεση, θέτει το πλαίσιο, στηρίζοντας την προοπτική της παροχής κοινωνικού μερίσματος σε μακροχρόνια ανέργους και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία περίπου οι μισοί πολίτες (47%) που απάντησαν στην έρευνα της Public Issue πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει περισσότερο από 10 χρόνια ακόμη, ενώ από τις Βρυξέλλες έρχονται μηνύματα ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και εντός του χρονοδιαγράμματος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος.

Το πολιτικό παιχνίδι είναι σε πλήρη εξέλιξη και η σύγκρουση αναμένεται να γενικευθεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη, από την κυβέρνηση θέτουν το ζήτημα της στάσης της ΝΔ και διερωτώνται εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις, όπως λένε, των πλέον ακραίων του κόμματος του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόμενη το πολιτικό παίγνιο του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τα όσα λένε κεντρικά στελέχη της, διαμηνύει ότι πρέπει η κυβέρνηση να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση της ΝΔ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Στην ηγετική ομάδα έχει γίνει ήδη μια πρώτη συζήτηση για τη στάση του κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει να πληροφορηθούν πως θα κινηθούν, και αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι στο θέμα της αναδιανομής του υπερπλεονάσματος η θέση της ΝΔ θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία, στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

«Πέρυσι ψηφίσαμε «παρών» γιατί δεν είχε υπάρξει προσυμφωνία. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης ακολούθησε το τέταρτο μνημόνιο, διερράγησαν οι σχέσεις με τους δανειστές και τελικά ήλθαν μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις» λένε από την Πειραιώς.

Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει το θέμα της στάσης της ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή των πολιτών στο σημερινό 3ο προσυνέδριο στα Γιάννενα και το οποίο αφορά την κοινωνική πολιτική.
Από την άλλη πλευρά, η απάντηση της κυβέρνησης που διευρύνει και τον αριθμό των πολιτών (από 630.000 σε 700.000) που θα ωφεληθούν από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, είναι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με βάση τα οποία προχωρεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την χώρα, για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

«Την ίδια στιγμή που το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προχωρά μεθοδικά και με ιεραρχήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων αλλά επιλέγει να αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα» λένε από την κυβέρνηση που εισπράττει ως απάντηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη, επεξεργαστεί και διαρκώς επικαιροποιεί ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μείζονα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, της Ασφάλισης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024