Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Αβέβαιο είναι το μέλλον στην Ισπανία, καθώς η πολιτική κρίση κορυφώθηκε έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή.

Αβέβαιο είναι το μέλλον στην Ισπανία, καθώς η πολιτική κρίση κορυφώθηκε έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή.

Μπορεί το καταλανικό κοινοβούλιο να ψήφισε την ανεξαρτησία της επαρχίας, ωστόσο η Μαδρίτη ήταν προετοιμασμένη, κι έτσι η ισπανική Γερουσία αμέσως προχώρησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε τη διάλυση της καταλανικής Βουλής και προκήρυξε πρόωρες εκλογές την 21η Δεκεμβρίου.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους».

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα δικαστικά σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, με την κατηγορία της «εξέγερσης». «Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόντ με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Το ρήγμα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία, που είναι η πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας, έχει βυθίσει την Ισπανία στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70.

Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν την Μαδρίτη

Στήριξη στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου η καταλανική Βουλή πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την ιβηρική χώρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας εμμέσως ότι οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν καταλανικό κράτος.

Προέτρεψε, ωστόσο, τη Μαδρίτη να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου με τους καταλανούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προτιμήσει τη δύναμη του επιχειρήματος κι όχι το επιχείρημα της δύναμης».

«Κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την κήρυξη», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την Καταλονία αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ακόμα την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έλαβε η Μαδρίτη ώστε να διατηρήσει την Ισπανία «δυνατή και ενωμένη».

in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024