Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το διαδερμικό μαγνήσιο «σύμμαχος» για καλές αθλητικές επιδόσεις

Το διαδερμικό μαγνήσιο «σύμμαχος» για καλές αθλητικές επιδόσεις

Tη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών αθλητικών επιδόσεων επισημαίνουν οι επιστήμονες με αφορμή τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Καρντιφ.

Tη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών αθλητικών επιδόσεων επισημαίνουν οι επιστήμονες με αφορμή τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Καρντιφ.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως, ακόμη και μια μικρή έλλειψη μαγνησίου αρκεί, για να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα στην άσκηση. Το μαγνήσιο συνεισφέρει στη παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο, μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.

Κλινική δοκιμή που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έδειξε πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο μέσω του δέρματος, τροφοδοτώντας κάθε κύτταρο. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η διαδερμική εφαρμογή εξαϋδρικού χλωριούχου μαγνησίου θα μπορούσε να μεταβάλει τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό και στις αναλογίες ασβεστίου/μαγνησίου του σώματος. Μετά από 12 εβδομάδες, το 89% των συμμετεχόντων παρουσίασε αύξηση των κυτταρικών επιπέδων μαγνησίου κατά 59,7%.

«Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει πέντε φορές ταχύτερο αποτέλεσμα από ό,τι αποδίδουν τα συμπληρώματα μαγνησίου, που λαμβάνονται από το στόμα», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσουκλινικός διαιτολόγος –διατροφολόγος M.Sc. και πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

«Το λάδι μαγνησίου σε μορφή διαδερμικού σπρέι και οι αντίστοιχες νιφάδες μαγνησίου επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτήν, αναπληρώνοντας το χαμένο μαγνήσιο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμώνται η κόπωση και οι κράμπες και προωθείται ταχύτερα η τόσο σημαντική μυϊκή αποκατάσταση», συμπληρώνει ο κ. Χρύσου.

Να σημειωθεί ότι, οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου.

Παράλληλα, ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών, διαιτολόγων και προπονητών πιστεύει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μικροστοιχείο στη διατροφή του αθλητή. Δεν χρειάζεται μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά συμβάλει και στη αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς.

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024