Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία στην Κεντροαριστερά

Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία στην Κεντροαριστερά

Με περιοδείες, ομιλίες και το βλέμμα στραμμένο στις τηλεοπτικές μονομαχίες των υποψηφίων που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τη διαδικασία, συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Με περιοδείες, ομιλίες και το βλέμμα στραμμένο στις τηλεοπτικές
μονομαχίες των υποψηφίων που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην
αύξηση του ενδιαφέροντος για τη διαδικασία, συνεχίζεται ο προεκλογικός
αγώνας των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά: « Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα»

Την πολιτική της διακήρυξη εν όψει των εκλογών παρουσίασε, μέσω της ιστοσελίδας της, την Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα» είναι το κεντρικό σύνθημα της προέδρου του ΠαΣοΚ, που καταγράφει, σε 8 ενότητες, τις θέσεις της για το σήμερα και το αύριο της χώρας και της παράταξης. Δεν υπάρχει αναφορά στη θεσμική οργάνωση του νέου φορέα, για την οποία θα υπάρξει ξεχωριστό κείμενο.

Στην διακήρυξη η Φώφη Γεννηματά αφού οριοθετεί πολιτικά τη δημοκρατική παράταξη, τονίζει ότι σήμερα το μεγάλο εθνικό θέμα είναι «η ακινητοποίηση της Ελλάδας σε μια σχεδόν δεκαετή κρίση» και δίνει το σύνθημα για τη νέα μάχη που καλείται να δώσει η δημοκρατική παράταξη «τώρα που τα ψέματα αποκαλύφθηκαν, που οι μάσκες έπεσαν, που στο όνομα της αριστεράς εφαρμόζεται η πιο δεξιά πολιτική.»
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποδίδει τις ευθύνες τον εγκλωβισμό της χώρας στα μνημόνια στη ΝΔ και στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Ο λαϊκισμός ματαίωσε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και καθυστέρησε την εφαρμογή ορθολογικών πολιτικών εξυγίανσης της οικονομίας. Αρχικά η ΝΔ εγκαινίασε την αντιμνημονιακή ρητορεία και περιέγραφε δήθεν εύκολες λύσεις με τα ευχολόγια των «Ζαππείων». Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλητηρίασαν και δίχασαν την κοινωνία με ψέματα, θεωρίες συνομωσίας με πρωτόγνωρο λαϊκισμό και δημαγωγία» σημειώνει.

Σε ότι αφορά την παράταξη η πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας» και υπογραμμίζει. «Δεν είμαστε ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου. Δεν είμαστε ένα εκκρεμές Πολιτικό Κέντρο που κινείται δεξιά και αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική Έχουμε τη δική μας ταυτότητα», την οποία πρσδιορίζει με μια λέξη Κεντρααριστερά.

Οι πολιτικές θέσεις της κυρίας Γεννηματά αναρτήθηκαν στην προσωπική της ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να προβάλλει την υποψηφιότητα της. Μια από τις παρατηρήσεις για την ιστοσελίδα είναι ότι από το βιογραφικό της κυρίας Γεννηματά απουσιάζει η θητεία της ως αναπληρώτρια υπουργού Παιδείας.

Τις θέσεις του για το κόμμα, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η σχετική συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη αλλά αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων. «Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει τις προτάσεις του για το κόμμα – κίνημα που ο ίδιος δεσμεύεται να γίνει το επιχειρησιακό «Κέντρο της Αλλαγής».Με μια αρχή: Οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο κράτος, στην κοινωνία, στην πολιτική, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνονται πράξη με τη δική μας δράση στους δικούς μας χώρους» αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Πώς θα γίνει το debate της Δευτέρας

Χθες συνεδρίασε και η υποεπιτροπή που ασχολείται με την προετοιμασία των debates, στα οποία στρέφεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Όπως αποφασίστηκε οι υποψήφιοι αρχικά θα κληθούν να απαντήσουν σε μια κοινή ερώτηση που θα τους υποβάλλει η συντονίστρια της συζήτησης. Στη συνέχεια θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε 3 ενότητες. Παράταξη, Οικονομία-Ανάπτυξη και Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολίτευμα. Επίσης, στο τέλος θα κληθούν να απαντήσουν και σε μια δεύτερη κοινή ερώτηση.

Ακολουθώντας το μοντέλο της τηλεμαχίας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα μιας ερώτησης σε έναν από τους συνυποψηφίους του. Διαφωνία υπήρξε επί της πρότασης να υπάρξει δικαίωμα και για μια δεύτερη ερώτηση-παρέμβαση κατά την διάρκεια της συζήτησης και σε χρόνο που κάθε υποψήφιος θα επιλέξει. Εκφράστηκαν, αμφιβολίες από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά αλλά και του Απ. Πόντα και όλα δείχνουν ότι η πρόταση δεν θα υιοθετηθεί. Μετά την πρώτη τηλεμαχία και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση για τους όρους της δεύτερης τηλεμαχίας.

Αλιβιζάτος: «Τα κρίσιμα ραντεβού των επόμενων ημερών»

Την Τετάρτη ο Νίκος Αλιβιζάτος απέστειλε προς τα μέλη της επιτροπής, επιστολή στην οποία καταγράφονται τα « κρίσιμα ραντεβού των αμέσως επομένων ημερών». Την Κυριακή θα γίνει μερική δοκιμή του on line συστήματος διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων σε 150 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή για να αποφασίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας που θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Στις 5 Νοεμβρίου θα γίνει η γενική δοκιμή του συστήματος των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΔΗΣΟ με ανακοίνωση του, την Τετάρτη, διαφώνησε με την ύπαρξη διακριτού καταλόγου για τους πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, χωρίς να επιθυμούν, στη συνέχεια, τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του νέου φορέα. «Δεν συμφωνούμε με τη δημιουργία διακριτού καταλόγου που θα παραμείνει «κρυφός» και θα καταστραφεί εντός δύο μηνών, για εκείνους που επιθυμούν να έχουν ισότιμη ψήφο την ημέρα της εκλογής, αλλά από την επόμενη κιόλας ημέρα εξαφανίζονται» αναφέρεται.

Είναι προφανές ότι, δεν συνάδει, τόσο με τις αρχές και τις αξίες μας, όσο και με τη σημασία του εγχειρήματος, η υιοθέτηση της δυνατότητας για ψήφο μιας χρήσης, από πολίτες, που εκ προοιμίου δηλώνουν πως θέλουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, αλλά δεν ενδιαφέρονται να έχουν οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της παράταξης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι υποψήφιοι συνεχίζουν, ανεβάζοντας ρυθμούς, την προεκλογική τους εκστρατεία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου που έχει καθιερώσει, συζήτησε την Τετάρτη στο Δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη παρουσία πολιτών που έθεταν ερωτήσεις. Σε Δράμα και Καβάλα περιοδεύει την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Γιάννης Μανιάτης θα επισκεφθεί την Παρασκευή και το Σάββατο την Αρκαδία και την Αργολίδα . Περιοδεία στην Ήπειρο πραγματοποιεί ο Κ. Γάτσιος.

in.gr

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024