Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ESM: Ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

ESM: Ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε το ΔΣ του ESM. H Ελλάδα υπεραπέδωσε του στόχου που είχε τεθεί, δήλωσε ο Κλ.Ρέγκλινγκ, προβλέποντας πως αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Εξέφρασε δε την ελπίδα να κλείσει σύντομα η γ' αξιολόγηση, η πορεία της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», ωστόσο «παραμένουν κάποιες προκλήσεις» το συμπέρασμα του EWG.

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως αναμενόταν.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των θεσμών για την εκκαθάριση προηγούμενων οφειλών του δημοσίου.

Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής εισήγησης από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση από την ελληνική κυβέρνηση προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως σημειώνεται, το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ικανοποίησή του για την εκκαθάριση μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω την συνεχή δέσμευση της Ελλάδας στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ποσό της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους τελευταίους μήνες σημαίνει πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε του στόχου που είχε τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί έγκαιρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF, καθιστώντας τα δύο ταμεία τον μεγαλύτερη πιστωτή της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».

Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις».

«€800 εκατ. για την Ελλάδα μετά τα €7,7 δισ. του Ιουνίου. Τηρούνται οι αμοιβαίες δεσμεύσεις.Ας προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι 2018», έγραψε στο Twitter ο κ. Μοσκοβισί.

Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Όπως διαπίστωσαν πηγές της ευρωζώνης που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», ωστόσο «παραμένουν κάποιες προκλήσεις».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024