Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυρία για τις συντάξεις χηρείας στο Υπ. Εργασίας

Διαμαρτυρία για τις συντάξεις χηρείας στο Υπ. Εργασίας

Κινητοποίηση, έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί ο σύλλογος συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α. με την συμπαράσταση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Γυναίκες και άντρες ,που έχουν χάσει τους συζύγους τους ,έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην είσοδο του υπουργείου όπου και θα παραμείνουν μέχρι αύριο, Παρασκευή, οπότε θα συναντηθούν με την Έφη Αχτσιόγλου. Όπως τονίζουν: «η χηρεία δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις, μη περιμένεις την αδικία να συμβεί σε εσένα».

Κινητοποίηση, έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί ο σύλλογος
συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α. με την συμπαράσταση του Ενιαίου Δικτύου
Συνταξιούχων. Γυναίκες και άντρες ,που έχουν χάσει τους συζύγους τους
,έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην είσοδο του υπουργείου όπου και
θα παραμείνουν μέχρι αύριο, Παρασκευή, οπότε θα συναντηθούν με την Έφη
Αχτσιόγλου. Όπως τονίζουν: «η χηρεία δεν κάνει διακρίσεις και
εξαιρέσεις, μη περιμένεις την αδικία να συμβεί σε εσένα».

Επισημαίνεται ότι οι δύο βασικές ανατροπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.

Σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει χιλιάδες οριστικές συντάξεις χηρείας επειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές και κάτω από τα 345 ευρώ που είναι η προσωρινή σύνταξη. Έτσι φοβούμενοι την γενική κατακραυγή καθυστερούν την έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας που είναι κάτω από 345 εύρωστο περασμένο Δεκέμβριο– εξαιτίας της έλλειψής του κατάλληλου λογισμικού – δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό μηνιαίο ποσό ύψους 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου. Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε – από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ – η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ! Για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ.

Το όλο ζήτημα έχει παραπεμφθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες δεν απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για επιβολή κατώτατου ορίου στο ποσό των συντάξεων χηρείας, προκειμένου κανένας δικαιούχος, να μην λαμβάνει κάτω από 384 ευρώ το μήνα, στην περίπτωση 20 ετών ασφάλισης.

Μένει να συμφωνηθεί το κατώτατο ποσό, στην περίπτωση 15 ετών ασφάλισης, με τα δύο πιθανότερα σενάρια να θέλουν την …κατώτατη σύνταξη χηρείας να ορίζεται σε 360 ή 345 ευρώ.

Ηλίας Γεωργάκης

in.gr

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024