Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρούν οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού στο νέο σύστημα προμηθειών

Αντιδρούν οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού στο νέο σύστημα προμηθειών

Eνστάσεις εκφράζουν οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναφορικά με το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, μιλώντας στο συνέδριο 3rd MedTech Conference, χαρακτήρισε το υπουργείο Υγείας απροετοίμαστο να το εφαρμόσει και συνδυαστικά με τις ελλιπείς πιστώσεις, τελικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει.

Eνστάσεις εκφράζουν οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναφορικά με το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, μιλώντας στο συνέδριο 3rd MedTech Conference, χαρακτήρισε το υπουργείο Υγείας απροετοίμαστο να το εφαρμόσει και συνδυαστικά με τις ελλιπείς πιστώσεις, τελικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων ανησυχούν ιδιαιτέρως για την κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας καθώς όπως είπε «δεν είναι δυνατόν ένας ολιγομελής Οργανισμός να υλοποιεί το πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει χιλιάδες προμήθειες για τις δεκάδες μονάδες Υγείας».

Σύμφωνα με τον νόμο 4472/17, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν τίποτα απευθείας. Οι προμήθειες θα γίνονται είτε από το ΕΚΑΠΥ ή αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

«Ο ρόλος του ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να είναι επιτελικός, δηλαδή να σχεδιάζει και να ελέγχει την υλοποίηση του Προγράμματος και όχι να εμπλακεί σε αυτή καθαυτή την εκτέλεσή του», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ.

«Αγκάθι» για τις επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποτελεί και η κατάσταση που διαμορφώθηκε από την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, των clawback και των εκπτώσεων που ζητά ο Οργανισμός.

«Για τη Βιομηχανία το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων για τους ασφαλισμένους υλικών, σε προσιτές τιμές», ξεκαθάρισε ο κ. Αρναούτης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Πολιτεία σε περίπτωση που σημειωθούν ελλείψεις.

Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, τον κλάδο απασχολεί επίσης η εφαρμογή των δύο νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών που ψηφίστηκαν για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in-vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΙΒ, η βιομηχανία χαιρετίζει τα σημεία που αυξάνουν την αίσθηση ασφάλειας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να μην προβληματίζεται από τις διατάξεις που θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής και θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα εν λόγω προϊόντα στους χρήστες.

«Ο ανώφελος Τεχνικός Έλεγχος καταξιωμένων και παραδοσιακών προϊόντων ή ο κεντρικός έλεγχος και η δραστική μείωση των κοινοποιημένων Οργανισμών, που μοιραία πλέον θα καθυστερούν την απαραίτητη πιστοποίηση των προϊόντων, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν έγκαιρα», είπε ο κ. Αρναούτης και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι να διατηρήσουμε το ύψιστο σημείο ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι από την χρήση αυτών των προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα να είναι γρήγορα διαθέσιμα σε όλους και βεβαίως σε προσιτή τιμή».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ αναφερόμενος στην αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας ξεκαθάρισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας δεν πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση ελεύθερης κυκλοφορίας ή σήμανσης ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος με CE Mark. Δε θα πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικά, αλλά θα πρέπει σε βάθος χρόνου να προχωρήσουν οι κατασκευαστές στην αξιολόγηση των προϊόντων τους, γνωρίζοντας ότι θα πληρώνονται ανάλογα με την παρεχόμενη αξία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024