Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νέα έργα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

Μια προβλήτα μικρής κλίμακας LNG (Liquefied natural gas - Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας περιλαμβάνεται στα έργα, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στο σχέδιο του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026.

Μια προβλήτα μικρής κλίμακαςLNG(Liquefied natural gas–Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας περιλαμβάνεται στα έργα, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στο σχέδιο του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026. Το προτεινόμενο σχέδιο έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Νοεμβρίου. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και ο αγωγός Νέας Μεσημβρίας – Ειδομένη/Γευγελή.

Ειδικότερα, για τη μικρής κλίμακας προβλήτα ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες στο πλαίσιο της δράσης PoseidonMedII. Στη συγκεκριμένη δράση εντάσσονται τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση υιοθέτησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καυσίμου ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να καταστήσουν την Ελλάδα κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) είχε προχωρήσει ήδη από το 2014 στη φάση του προκαταρκτικού τεχνικού σχεδιασμού και στην εκτίμηση κόστους για την ανάπτυξη έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μικρής κλίμακας.

Στη δράση συμμετέχουν 26 εταίροι του κλάδου της ναυτιλίας και του φυσικού αερίου από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η νέα προβλήτα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο βόρειο ανατολικό τμήμα της Ρεβυθούσας θα εξυπηρετήσει τη λειτουργία της φόρτωσης πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ μικρού μεγέθους χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων ως 20.000 κυβικών μέτρων . Τα μικρότερα από αυτά θα ανεφοδιάζουν πλοία, είτε της ακτοπλοΐας είτε της ποντοπόρου ναυτιλίας, στο λιμάνι του Πειραιά ενώ τα μεγαλύτερα θα τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Στη νέα προβλήτα θα υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα πρόσδεσης και ταυτόχρονου ανεφοδιασμού δυο πλοίων.

Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η προσθήκη μικρού βραχίονα φόρτωσης ΥΦΑ και του απαραίτητου εξοπλισμού πρόσδεσης στην ήδη υπάρχουσα προβλήτα προκειμένου να είναι δυνατή η φόρτωση μικρών πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ και από αυτήν. Η δυνατότητα χρήσης, σε πρώτη φάση, της υπάρχουσας προβλήτας για φόρτωση μικρών πλοίων θα αυξήσει τη σχετική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, με χαμηλό κόστος, αλλά και τη λειτουργική ευελιξία της εγκατάστασης. Ο βασικός σχεδιασμός του έργου προβλέπεται να αρχίσει στο τέλος του 2017 και η κατασκευή εντός του 2019 με προοπτική το έργο να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του 2020. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.

Διασύνδεση με πΓΔΜ

Ένα ακόμη νέο έργο εμφανίζεται στο σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ 2017-2026. Πρόκειται για τον αγωγό «Νέας Μεσημβρίας – Ειδομένη/Γευγελή και Mετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός». Αποσκοπεί στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και πΓΔΜ με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από τον Διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline.

Για το έργο, τον Οκτώβριο του 2016, είχε υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding, MoU) ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ και την MER. Το απαιτούμενο έργο εντός της ελληνικής επικράτειας συνίσταται στην κατασκευή αγωγού μήκους 55 χλμ. ο οποίος θα ξεκινά από την Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα με την πΓΔΜ στο ύψος του Τελωνειακού Σταθμού Ευζώνων. Επίσης, περιλαμβάνει έναν μετρητικό – ρυθμιστικό συνοριακό σταθμό. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2020 και το κόστος του εκτιμάται σε 48,7 εκατ. ευρώ.

Στο υποβληθέν από τον Διαχειριστή σχέδιο αναφέρονταιπρογραμματισμένα έργα με προϋπολογισμό υλοποίησης 1.3 δις ευρώ και έργα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, τρέχοντος προϋπολογισμού 148 εκατ. ευρώ, τα οποία προτείνονται για πρώτη φορά προς ένταξη στο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ.

Μάχη Τράτσα

in.gr

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024