Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης αντιδρά μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τα πυρηνικά

Ο κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης αντιδρά μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τα πυρηνικά

Ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην «επικυρώσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ευνοήσει τη διάδοση και χρήση των πυρηνικών όπλων. «Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» δηλώνει ο ΟΗΕ.

Ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην «επικυρώσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ευνοήσει τη διάδοση και χρήση των πυρηνικών όπλων.

Η απόφαση «παροτρύνει τη διάδοση, καθιστά δυσκολότερη τη σύναψη άλλων συμφωνιών για τον περιορισμό της πυρηνικής απειλής και αυξάνει τον κίνδυνο παγκοσμίως της χρήσης πυρηνικών όπλων» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο διεθνής συνασπισμός.

«Ως κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η ICAN επικρίνει σφόδρα αυτήν την απόφαση» επισημαίνεται.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων Μπεατρίς Φιν κατήγγειλε την «απόπειρα αποσταθεροποίησης της συμφωνίας για το Ιράν από τον πρόεδρο Τραμπ» την ώρα που «η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επανειλημμένως ότι το Ιράν τηρεί τους όρους» της συμφωνίας.

«Με τις αυξανόμενες απειλές ενός πυρηνικού πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροδοτεί νέες εστίες αντιπαράθεσης αντί να μειώσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου» κρίνει ο συνασπισμός ΜΚΟ.

Αντίδραση ΟΗΕ

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), της οργάνωσης του ΟΗΕ που λειτουργεί ως το κεντρικό διακυβερνητικό φόρουμ για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, επανέλαβε ότι το Ιράν υπόκειται παγκοσμίως στο «αυστηρότερο καθεστώς εξακρίβωσης του πυρηνικού του προγράμματος».

«Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» διαβεβαίωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ήξερα τις δυνατότητές μας και ότι μπορέσαμε να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για την θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024