Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπάρχει περιθώριο για συνομίλιες δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας

Υπάρχει περιθώριο για συνομίλιες δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου.

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Πουτζντεμόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι ήταν ένα «τέχνασμα» αλλά
πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλονία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να απαντήσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καταλονία την επομένη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου κατά την οποία ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας κήρυξε μία ανεξαρτησία με αναστολή, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.

«Η κυβέρνηση συνέρχεται. Και εξετάζει όλες τις επιλογές», δήλωσε η πηγή.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται την Τετάρτη στην Ισπανία προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην υπογραφή από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής, η εφαρμογή της οποίας όμως «ανεστάλη» εν αναμονή ενός διαλόγου με τη Μαδρίτη.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι συγκαλείται στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει μετά τη χθεσινή κίνηση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Αντιμέτωπος με πιέσεις από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της ΕΕ, ο Πουτζντεμόν υποσχέθηκε να μετατρέψει την Καταλονία σε «δημοκρατία», προτείνοντας παράλληλα να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.

Εκτίμησε ότι η Καταλονία ζει «μια ιστορική στιγμή», βασιζόμενος στη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας με το 90,19% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Βάσει του αποτελέσματος ο Πουτζντεμόν εκτίμησε ότι η Καταλονία θα πρέπει πλέον «να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας».

Το χειροκρότημα ήταν έντονο από τους υποστηρικτές του, ενώ ενθουσιασμός επικράτησε και μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της επαρχίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του σε γιγαντοοθόνες.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο Πουτζντεμόν πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει «την εφαρμογή της κήρυξης της ανεξαρτησίας (…) προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος, χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Μια ψυχρολουσία ανέμενε όσους ήλπιζαν σε έναν κατευνασμό των πνευμάτων: η ανακοίνωση της υπογραφής, εκτός του ημικυκλίου, μιας «κήρυξης της ανεξαρτησίας» από όλους τους βουλευτές των αυτονομιστών, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ιδρύουμε την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», ανέφερε το έγγραφο αυτό.

«Όμως ο πρόεδρος ανέστειλε την εφαρμογή του, καλώντας σε διάλογο», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στο AFP.

«Πρόκειται για την ομιλία κάποιου που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία προτού ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ραχόι αναμένεται επίσης να μιλήσει και στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Στη σημερινό της φύλλο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας El Pais κάνει λόγο για «παγίδα», εκτιμώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο εκτός από την ανεξαρτησία και προέβλεψε ότι στο μεσοδιάστημα «θα αποσταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά» η Ισπανία.

Πρόκειται για μια «φάρσα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας El Mundo, ενώ η καταλανική La Vanguardia προτάσσει την προσπάθεια «να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαιρέτισε με ανάρτησή της στο Twitter την ευκαιρία «για διάλογο και μεσολάβηση», εκτιμώντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ραχόι».

«Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε» την κατάσταση, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Πάμπλο Σιμόν, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών. Όμως μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολο να εξευρεθεί.

Ο Ραχόι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.

Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα της.

Έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα.

Εξάλλου δεν αποκλείεται η σύλληψη του Πουτζντεμόν και του περιβάλλοντός του στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για στασιασμό.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024