Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επόμενη μέρα στο Μαξίμου μετά την ψηφοφορία - θρίλερ

Η επόμενη μέρα στο Μαξίμου μετά την ψηφοφορία – θρίλερ

Τραυματισμένη είναι από χθες η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία - θρίλερ επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου.Τι σχεδιάζουν στο Μαξίμου για αντιπολίτευση και ΑΝΕΛ.

Τραυματισμένη είναι από χθες η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία – θρίλερ επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Αν και ο αντικειμενικός στόχος για το Μαξίμου επετεύχθη, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του, οι πολιτικές εντυπώσεις από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την πολυδιάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποβαίνουν εις βάρος της κυβέρνησης.

Ακόμη και στο επίμαχο άρθρο 3, η κυβέρνηση βρέθηκε -όσο κι αν δεν το παραδέχεται- στην κόψη του ξυραφιού: μετρώντας ένα «όχι» (Γεννιά) και τρεις απουσίες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Μιχελογιαννάκης, Μπόλαρης και Κουράκης -ο οποίος φέρεται να είχε ενημερώσει πως ήταν ασθενής), αλλά και την ομόθυμη πλην Ζουράρι αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, μέτρησε συνολικά 12 διαφοροποιήσεις.

Έτσι, ακόμη και με τις 15 απουσίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, η επίμαχη διάταξη χρειαζόταν 143 ψήφους για να περάσει και η κυβέρνηση διέθετε 141. Την πλειοψηφία έδωσαν έτσι τα έξι «ναι» από το Ποτάμι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανακουφίζοντας το Μαξίμου.

Διαφοροποιήσεις υπήρξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και στη διάταξη για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, με την Νίνα Κασιμάτη να καταψηφίζει και μάλιστα να εξηγεί από του βήματος της Βουλής τη διαφωνία της, ενώ μάλλον αναμενόμενη ήταν η αρνητική στάση των βουλευτών της μουσουλμανικής μειονότητας (Ζεϊμπέκ, Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ).

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της εσωτερικής έντασης, στο Μαξίμου εστίαζαν -όπως και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του- στη στάση της αντιπολίτευσης. Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, δεν στέκονται ικανές να ακυρώσουν την ενόχληση και τον προβληματισμό που υπάρχουν για τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν. Όχι τόσο για την «ανταρσία» τους όσο για το μήνυμα που περνάει αυτή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για μελλοντικές ψηφοφορίες, ιδίως σε νομοσχέδια μη μνημονιακά, τα οποία σηματοδοτούν την αριστερή ατζέντα Τσίπρα.

Έτσι, κοινοβουλευτικά στελέχη τόνιζαν πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση στα αρμόδια όργανα, η οποία θα έχει, όπως λένε, απολογιστικό χαρακτήρα και δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ή διαγραφών.

Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται καν λόγος για διάρρηξη των δεσμών με τους ΑΝΕΛ, αφού τούτο σηματοδοτεί αυτομάτως την πτώση της κυβέρνησης. Δεν περνά απαρατήρητο, ωστόσο, ότι οι βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου έκαναν κακή αρχή στα νομοσχέδια με αριστερό πρόσημο και μάλιστα εμφανίστηκαν κομμένοι στα… τέσσερα, δίνοντας την αίσθηση διάλυσης της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024