Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωκοινοβούλιο: Απαραίτητος ο διάλογος για την Καταλονία

Ευρωκοινοβούλιο: Απαραίτητος ο διάλογος για την Καταλονία

Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στην Καταλονία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία και την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι έχει φθάσει η ώρα του διαλόγου, με «σεβασμό στο Σύνταγμα» της Ισπανίας. Αριστεροί και Πράσινοι κατηγορούν την ΕΕ για παθητικότητα. Παραίτηση Ραχόι ζητά ο εκπρόσωπος των Πρασίνων.

Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στην Καταλονία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία και την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι έχει φθάσει η ώρα του διαλόγου, με «σεβασμό στο Σύνταγμα» της Ισπανίας. Αριστεροί και Πράσινοι κατηγορούν την ΕΕ για παθητικότητα. Παραίτηση Ραχόι ζητά ο εκπρόσωπος των Πρασίνων.

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Διάλογος με σεβασμό στο Σύνταγμα

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι έχει φθάσει η ώρα του διαλόγου, με «σεβασμό στο Σύνταγμα» της Ισπανίας, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη σοβαρή πολιτική κρίση που συνταράσσει την Καταλονία.

«Έχει φθάσει η κατάλληλη ώρα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, (οι δύο πλευρές) να συζητήσουν, να βρουν μια οδό για την επίλυση του αδιεξόδου και να εργαστούν σε συμφωνία με τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία» επισήμανε ο Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Είναι απαραίτητο να δεσμευτούν σε μια κοινή συμφωνία ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στην Ισπανία» συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ του κράτους δικαίου και διατύπωσε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

«Το καθήκον του σεβασμού και της υπεράσπισης του Κράτους δικαίου ορισμένες φορές ενδεχομένως απαιτεί την αναλογική χρήση βίας» υπογράμμισε, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν ανήμερα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία- «εικόνες που μας προκάλεσαν μεγάλη θλίψη» όπως τόνισε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη στην Καταλονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, o Ισπανός Ερνέστ Ουρτασούν ζητώντας την παραίτηση Ραχόι.

«Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι είναι ικανό μόνο για καταστολή, κραδαίνοντας τον ποινικό κώδικα και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ζητούμε την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρούμε αναγκαία μια μεσολάβηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανοίξουν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων. Επείγει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα είναι και αυτή υπεύθυνη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μόνο ένα ισπανικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονώσουν τη μερικές φορές βίαιη σύγκρουση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση.

Διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο, οργάνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Αριστεροί και Πράσινοι κατηγορύν την ΕΕ για παθητικότητα

Σε συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του Ισπανού βασιλιά με συνέπεια να γίνεται και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Παράλληλα θεώρησαν ως «καλό νέο» το γεγονός ότι ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών, τα μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν να γίνει συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας στο ημικύκλιο. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η Ισπανίδα Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά) η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά.

«Δεν είναι το είδος της συζήτησης που έχουμε ανάγκη σε αυτήν την κατάσταση, γιατί όπως καθορίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) θα έχουμε παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί. Είναι απαράδεκτο το ότι άλλοι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να πάρουν τον λόγο. Έχουμε ανάγκη από μια εκ βάθους συζήτηση και όχι από επιφανειακή» τόνισε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής.

Αναφορικά με την ομιλία του βασιλιά, η Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν δήλωσε: «Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για διάλογο, ούτε για τα θύματα της Κυριακής. Δεν καταδίκασε τη βία ούτε αναφέρθηκε στους 800 και πλέον τραυματισμένους. Έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλειστικός στόχος της ομιλίας του ήταν να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον».

Πολλοί ευρωβουλευτές -οικολόγοι ή της αριστεράς- επέκριναν «την ωμότητα και τη βία της αστυνομίας» της Ισπανίας στο περιθώριο του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ενώ άλλοι ζήτησαν μια «διεθνή» μεσολάβηση με «ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Ωστόσο ένας ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τόνισε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται κηδεμόνες» ούτε «μεσολαβητές».

«Η απόφαση αν η Ισπανία θα διχαστεί ή αν θα παραμείνει ενωμένη είναι υπόθεση όλων των Ισπανών και μόνο των Ισπανών», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής αυτός, ο Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς.

«Αν σήμερα επιτρέψετε στην Καταλονία να σπάσει την ενότητα της Ισπανίας, αυτό θα έχει επιπτώσεις ντόμινο σε όλη την ήπειρο. Αντί για μια Ευρώπη 27 χωρών, θα έχουμε μια μη-Ευρώπη μικρο-κρατών», προειδοποίησε.

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024