Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: To όραμά του για την ΕΕ μετά τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία

Μακρόν: To όραμά του για την ΕΕ μετά τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία

Λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς και εν αναμονή σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σε ομιλία του στη Σορβόννη το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει για την ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία της κατοχύρωσης της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις του «παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς και εν αναμονή σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σε ομιλία του στη Σορβόννη το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει για την ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία της κατοχύρωσης της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις του «παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βρέθηκαν – όπως αναμενόταν – στην προγραμματική ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν.

Επανέλαβε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, και επισήμανε πως η Ευρώπη παρά το ότι βρέθηκε στη δίνη μίας «άνευ προηγουμένου» κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

Για την ασφάλεια

Πρότεινε τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας και με το βλέμμα στο τελευταίο περιστατικό τρομοκρατίας που χτύπησε την βρετανική πρωτεύουσα, τόνισε: «Πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας».

»Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου», πρόσθεσε.

Τασσόμενος ενάντια στην επικράτηση των ακροδεξιών ιδεών, ζήτησε «επανίδρυση» της κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στο θέμα του μεταναστευτικού.

«Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να έρθει μεμονωμένα»

Στο μέτωπο της οικονομίας, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, και επισήμανε πως η Ευρώπη παρά το ότι βρέθηκε στη δίνη μίας «άνευ προηγουμένου» κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας», τόνισε.

«Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει και τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε όσους δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο»

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Για την κλιματική αλλαγή επισήμανε: «Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας.»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024