Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβαρυντική για την ψυχική υγεία η σεξουαλική παρενόχληση από συναδέλφους

Επιβαρυντική για την ψυχική υγεία η σεξουαλική παρενόχληση από συναδέλφους

Η σεξουαλική παρενόχληση από συναδέλφους/συνεργάτες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία απ' ότι όταν προέρχεται από άλλα άτομα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.

Η σεξουαλική παρενόχληση από συναδέλφους/συνεργάτες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία απ’ ότι όταν προέρχεται από άλλα άτομα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Ιντα Μαντσεν από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για το Εργασιακό Περιβάλλον, διαπίστωσαν ότι το 1% των 7.600 και πλέον υπαλλήλων που εργάζονταν για πάνω από 1.000 διαφορετικούς οργανισμούς είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερο, συνεργάτη ή υφιστάμενό τους, ενώ το 2,4% είχε επίσης πέσει θύμα όμοιας συμπεριφοράς από κάποιον που είχε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον.

Οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, με τις 169 από τις 4.116 (συγκριτικά με τους 11 από τους 3.487 άνδρες) να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από πελάτες. Εκείνα τα άτομα που δήλωσαν ότι η παρενόχληση προερχόταν από συνεργάτες ήταν 48 γυναίκες και 31 άνδρες.

Η επίπτωση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην ψυχική υγεία αξιολογήθηκε βάσει του δείκτη MDI, όπου ένα σκορ 20 είναι ένδειξη ήπιας κατάθλιψης και 30 και πάνω μείζονος κατάθλιψης.

Η παρενόχληση από πελάτες αύξανε το σκορ κατά μέσο όρο κατά 2,05 βαθμούς, ενώ όταν επρόκειτο για συναδέλφους το σκορ αυξανόταν κατά 4,5 μονάδες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής φροντίδας ήταν πιθανότερο να έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από πελάτες, συγκριτικά με όσους εργάζονταν σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση ή η βιομηχανία. Εκατόν πενήντα δύο εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας από το σύνολο των 2.191 είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμ τις διαφορές μεταξύ των επιπτώσεων της σεξουαλικής παρενόχλησης από πελάτες και συνεργάτες. Παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τον αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία των εργαζομένων που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από συνεργάτη, ανώτερο ή κατώτερο, αλλά για τους πελάτες είναι κάτι που διαπιστώνουμε για πρώτη φορά», εξηγεί η Δρ Μαντσεν.

Και σπεύδει να τονίσει ότι η σεξουαλικής παρενόχληση από πελάτες έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν θα πρέπει αγνοείται ή να εξομαλύνεται αφού επίσης σχετίζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τέλος, σημειώνει ότι ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση στο πλαίσιο της μελέτης είναι σχετικά μικρός, ειδικά στους άνδρες, και έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να αφορούν περισσότερο τις γυναίκες. Επίσης, το γεγονός ότι οι επιστήμονες βασίστηκαν σε αυτο-αναφορές οπότε στην πραγματικότητα το πρόβλημα μπορεί να είναι υποεκτιμημένο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024