Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίησε το FBI τον Τραμπ για τις διασυνδέσεις Μάναφορτ με Ρωσία;

Προειδοποίησε το FBI τον Τραμπ για τις διασυνδέσεις Μάναφορτ με Ρωσία;

Ο ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ ρώτησε με επιστολή του το FBI εάν προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Πολ Μάναφορτ που ανέλαβε πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, παρακολουθούνταν από την αναφερόμενη υπηρεσία, εξαιτίας των συναλλαγών του με κύκλους που υποστήριζαν το Κρεμλίνο, αναφέρει το CNN.

Ο ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ ρώτησε με επιστολή του το FBI εάν προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Πολ Μάναφορτ που ανέλαβε πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, παρακολουθούνταν από την αναφερόμενη υπηρεσία, εξαιτίας των συναλλαγών του με κύκλους που υποστήριζαν το Κρεμλίνο, αναφέρει το CNN.

Στην περίπτωση που δεν υπήρξε μια τέτοια προειδοποίηση, ο Γκράσλεϊ δήλωσε ότι θέλει να γνωρίζει την αιτία. Ο ίδιος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας δημοσιοποίησε το αναφερόμενο αίτημα σε επιστολή του προς τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

Ωστόσο, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Γράφω την επιστολή για να ερευνήσω εάν το FBI έστειλε στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ σχετική ενημέρωση ή άλλη προειδοποίηση αναφορικά με τις προσπάθειες ανθρώπων που είχαν διασυνδέσεις ή συνωμοτούσαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και προσπαθούσαν να εισχωρήσουν στην προεκλογική του εκστρατεία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκράσλεϊ.

Το CNN δημοσιοποίησε μέσα στην εβδομάδα ότι το FBI είχε σε δύο περιπτώσεις εκδώσει ειδικό ένταλμα δικαστηρίου (FISA warrant), προκειμένου να προχωρήσει στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδέσεων του Μάναφορτ. Ένα από τα εντάλματα αυτά, είχε εκδοθεί πριν ο Μάναφορτ ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

«Οι εξελίξεις θέτουν το ερώτημα αν το FBI είχε ευαισθητοποιήσει τον Τραμπ, σχετικά με τις ανησυχίες αντικατασκοπείας που υπήρχαν στην υπηρεσία κι αναφορικά με τον Μάναφορτ, αλλά κι άλλους, που είχαν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος θα μπορούσε να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την προεκλογική του εκστρατεία». από όσους επεδίωκαν να εισχωρήσουν σε αυτή και ήταν ύποπτοι για την άσκηση κατασκοπείας, σύμφωνα με τον Γκράσλεϊ.

«Στην περίπτωση που το FBI είχε προειδοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αντίδραση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που το FBI δεν προχώρησε σε κάποιου είδους προειδοποίηση, τότε, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απόφασή του αυτή. Επίσης, γιατί υπήρξε διαφορετικός χειρισμός σε μια παρόμοια περίπτωση προεκλογικής εκστρατείας;» εξήγησε ο Γερουσιαστής.

Ο Γκράσλεϊ ζήτησε από τον Ρέι ν’ απαντήσει στην επιστολή του μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Κατά την διαδικασία, ο Γκράσλεϊ εξόργισε τον βετεράνο Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, ανασύροντας προηγούμενη συνεργασία του Μακέιν με συμβούλους που είχαν αντικείμενο εργασίας, υποστηρικτικό του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία πηγή που επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Μακέιν τον περιέγραψε ως «έξαλλο» σχετικά με την φρασεολογία της επιστολής του Γκράσλεϊ προς το FBI.

Ο Γκράσλεϊ συμπεριέλαβε στην επιστολή του στην φράση: «Μία πρόσφατη αναφορά επικαλέστηκε ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής αντικατασκοπείας που είχε εμπλοκή σε υπόθεση λέγοντας: ‘Πριν από τον Τραμπ, υπήρχαν ανησυχίες για μερικούς από τους ίδιους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω από τον Μακέιν, πριν από δέκα χρόνια, ενώ είχαμε ενημερώσει την ομάδα του για τις ανησυχίες και οι ίδιοι φάνηκε ότι έλαβαν μερικά μέτρα προστασίας’».

Εκπρόσωπος του Μακέιν δε στάθηκε δυνατόν να εντοπιστεί για να σχολιάσει.

Η ίδια επιστολή επικαλείται επίσης, συνεντεύξεις του -για μεγάλο χρονικό διάστημα- πολιτικού συμβούλου του Μακέιν, Τζον Γουέιβερ που υπονοούσαν ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μακέιν είχε λάβει σχετική προειδοποίηση από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ρικ Ντέιβις υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μακέιν το 2008, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρηματικός συνεργάτης του Μάναφορτ, ενώ όταν εργάζονταν για πελάτες τους που είχαν σχέσεις με την Ρωσία, ο Μακέιν συναντήθηκε δύο φορές με έναν Ρώσο ολιγάρχη που ονομάζονταν Όλεγκ Ντεριπάσκα. Το όνομά του επέστρεψε στην επικαιρότητα μέσα στην εβδομάδα, μετά από αναφορά της εφημερίδας “The Washington Post” σύμφωνα με την οποία, ο Μάναφορτ ενώ πληρώνονταν από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, προσέφερε μία ιδιωτική ενημέρωση στον Ντεριπάσκα.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο Μακέιν με τον Ρώσο ολιγάρχη, είχαν δημοσιοποιηθεί στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008. Ωστόσο, ο βετεράνος Γερουσιαστής Μακέιν, αντιδρά δυναμικά σε καθετί που μπορεί ν’ αμφισβητήσει την φήμη του, ως κεντρικού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024