Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Σε εξέλιξη οι έρευνες, υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού

Λονδίνο: Σε εξέλιξη οι έρευνες, υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού

Μουδιασμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην βρετανική πρωτεύουσα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 15ης Σεπτεμβρίου το οποίο άφησε πίσω του 30 τραυματίες και δημιούργησε κλίμα διάχυτης ανησυχίας. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο συλλήψεις, ενώ οι ενδελεχείς έρευνές της για την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μουδιασμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην βρετανική πρωτεύουσα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 15ης Σεπτεμβρίου το οποίο άφησε πίσω του 30 τραυματίες και δημιούργησε κλίμα διάχυτης ανησυχίας.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο συλλήψεις, ενώ οι ενδελεχείς έρευνές της για την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μεγάλη σημασία έχει, όπως αναφέρει το BBC, η υποβάθμιση του επιπέδου της απειλής από «κρίσιμο» σε «σοβαρό». Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, η υποβάθμιση οφείλεται κατά βάση στην πρόοδο που συντελέστηκε όσον αφορά στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του Λονδίνου.

Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής είχε χαρακτηριστεί «κρίσιμο» την Παρασκευή, η πρώτη «κρίσιμη» απειλή από την επίθεση στο Manchester Arena όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε, μέσω Twitter, τους κατοίκους της πόλης να είναι προσεχτικοί ενημερώνοντάς τους ότι και τις επόμενες ημέρες θα ισχύσουν μέτρα αυξημένης ασφάλειας με στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους και τις συγκοινωνίες.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών στο Σάνμπερι του Σάρεϊ, όπου αποκλείστηκε η περιοχή σε ακτίνα 100 μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Η έρευνα συνδέεται με τη σύλληψη του 21χρονου στο προάστιο Χάουνσλοου του δυτικού Λονδίνου.

Εντατικές έρευνες συντελούνται και σε διαμέρισμα του Σάνμπερι, όπου πιστεύεται ότι ζούσε ο 18χρονος ο οποίος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου.

Το σπίτι ανήκει σε ζευγάρι ηλικιωμένων και λειτουργούσε ως καταφύγιο εκατοντάδων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων. Για την κίνησή τους αυτή να φιλοξενήσουν άπορους και άστεγους ανηλίκους, η 71χρονη Πενέλοπε Τζόουνς και ο 88χρονος Ρόναλντ Τζόουνς είχαν τιμηθεί, το 2010, από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο ΜΒΕ (Member of British Empire).

Το ζευγάρι διαμένει σε σπίτι φίλων, λόγω των ερευνών που διεξάγονται από τις αρχές και που έχουν οδηγήσει στην εκκένωση δεκάδων σπιτιών της περιοχής.

Φίλη του ζευγαριού, η Άλισον Γκρίφιτς, δήλωσε ότι στο σπίτι των ηλικιωμένων πήγαν πρόσφατα να διαμείνουν ένας 18χρονος και ένας 22χρονος.

Οι έρευνες της αστυνομίας, που υποστηρίζονται από τις βρετανικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών ΜI5, έχουν επικεντρωθεί στο σύστημα παρακολούθησης CCTV ώστε να διαπιστώθεί η ώρα τοποθέτησης της ωρολογιακής βόμβας στην αμαξοστοιχία και ο αριθμός των δραστών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας έχει αποκλείσει το σενάριο του δράστη – «μοναχικού λύκου».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024