Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν, «να αποφασίσει η ΕΕ αν μας θέλει»
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει αν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο μπλοκ, μια μέρα μετά την δέσμευση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει αν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο μπλοκ, μια μέρα μετά την δέσμευση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
«Η ΕΕ χρειάζεται να κάνει κάτι τώρα. Είτε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να ανοίξει το δρόμο για πλήρη ένταξη…είτε να βγει και να πει ότι δεν θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία», τόνισε ο Ερντογάν στη σύσκεψη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην Άγκυρα.
Ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει το στρατηγικό της στόχο για ένταξη στην Ένωση. Όμως, έχει από καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει εξαντλήσει την υπομονή της με το μπλοκ για την στασιμότητα στην ενταξιακή της πορεία, που ξεκίνησε το 2005, και το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας–Βερολίνου.
«Τους λέω: Βγείτε να το πείτε γενναία και κάντε ό,τι είναι απαραίτητο. Γενναία», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
«Αντί για αυτό το κουράγιο, υπάρχει μια διπρόσωπη προσέγγιση για τη διακοπή των συνομιλιών για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Αυτό είναι πολιτικά ανήθικο», συμπλήρωσε.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν τους «εχθρούς» της Τουρκίας στις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα των Πρασίνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
- Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα 2-1: Σοκ για τους Καταλανούς και «φωτιά» στη La Liga! (vid)
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ.): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
