Ογκώδες το δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη, επιμένει ο Μοσκοβισί
«Ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη» καταγγέλλει ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι θα πρέπει η Ευρωζώνη να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο από την Κομισιόν. Ο Μοσκοβισί επιμένει στο θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, παρά το «άδειασμα» του από την Επιτροπή μετά τις δηλώσεις του ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες».
«Ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη» καταγγέλλει ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι θα πρέπει η Ευρωζώνη να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο από την Κομισιόν. Ο Μοσκοβισί επιμένει στο θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, παρά το «άδειασμα» του από την Επιτροπή μετά τις δηλώσεις του ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες».
«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός […] που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια […], δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρωζώνης», επέμεινε.
Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται είναι η συγχώνευση του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (αυτή τη στιγμή τη θέση κατέχει ο Μοσκοβισί) με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (του εκπροσώπου των 19 χωρών της Ευρωζώνης, που σήμερα είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ) και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ’ αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
«Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ’ έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά», ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.
ΑΠΕ/Γαλλικό
- Αποκάλυψη in: Η άγνωστη χαμένη ευκαιρία να αποφευχθεί η τραγωδία στη «Βιολάντα» και η ύποπτη αυτοψία από την Πολεοδομία
- Φίνος Φιλμ: Το βίντεο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
- Ρούμπιο από διάσκεψη Μονάχου: Μαζί με την ΕΕ για ένα νέο Δυτικό αιώνα αλλά και επίθεση σε ΟΗΕ, μετανάστες
- Το μήνυμα της Λίντσεϊ Βον πριν τα επόμενα χειρουργεία: «Η αγάπη του κόσμου μου δίνει δύναμη» (vid)
- Καπανδρίτι: Κατασχέθηκαν 4,8 τόνοι ληγμένου κρέατος
- Ακίνητα – φαντάσματα: Τα άδεια σπίτια κλειδί για την προσιτή στέγη στην Ευρώπη
- All-Star Celebrity Game 2026: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε από τον… πάγκο την ομάδα του στη νίκη (vid)
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και αφρικανική σκόνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/david-billings-__I-gX-cnd8-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442