Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση στην πυρηνική δοκιμή Κιμ ζητά η Σεούλ, οργισμένο το Τόκιο

Απάντηση στην πυρηνική δοκιμή Κιμ ζητά η Σεούλ, οργισμένο το Τόκιο

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα την έκτη της πυρηνική δοκιμή, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες αφού η Πιονγκγιάνγκ είχε επισημάνει ότι ανέπτυξε μια βόμβα υδρογόνου. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την κίνηση «απολύτως απαράδεκτη» και η Σεούλ θέλει να δοθεί απάντηση στον Κιμ. Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ιαπωνία τονίζει η Ουάσινγκτον.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα την έκτη της πυρηνική δοκιμή,
ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες αφού η Πιονγκγιάνγκ
είχε επισημάνει ότι ανέπτυξε μια βόμβα υδρογόνου. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός
Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την κίνηση «απολύτως απαράδεκτη».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον iάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.
Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

«Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να
διαμαρτυρηθούμε έντονα», είχε τονίσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

«Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ασυγχώρητη».

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια.

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024