Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Νέα εξέταση προβλέπει αν ο καρκίνος του μαστού θα επανεμφανιστεί

Νέα εξέταση προβλέπει αν ο καρκίνος του μαστού θα επανεμφανιστεί

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπου να προβλέπουν πότε ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανόν να επανεμφανιστεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπου να προβλέπουν πότε ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανόν να επανεμφανιστεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής τον Δρ Γινγιν Γιουαν, ελπίζει με την έρευνά της να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην θεραπεία του καρκίνου γενικότερα, εντοπίζοντας τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για θεραπευτική αποτυχία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αναζήτηση σημείων όπου συγκεντρώνονται τα ανοσοκύτταρα πέριξ των όγκων είναι ένας αξιόπιστος τρόπος να προβλεφθεί αν είναι πιθανότερο να υποτροπιάσει ο καρκίνος του μαστού.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συγκεντρωμένα γύρω από τους όγκους ήταν πιθανότερο να επανεμφανίσουν καρκίνο του μαστού εντός δέκα ετών από την τελευταία τους θεραπεία.

Έτσι δημιουργείται η ελπίδα, όχι μόνο να γνωρίζουν οι γιατροί ποιες ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής αλλά και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με ευαίσθητο στα οιστρογόνα καρκίνο του μαστού (το 80% των περιπτώσεων, δηλαδή ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες), συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Αλλά ορισμένες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου αν ο καρκίνος επανεμφανιστεί, ειδικά περίπου μετά από πέντε χρόνια.

Η νέα μελέτη συμβάλλει στον εντοπισμό ακριβώς αυτής της υποομάδας ασθενών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστών από 1.178 γυναίκες με θετικό στα οιστρογόνα καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι σε όσες γυναίκες τα ανοσοκύτταρα είχαν τάση συγκέντρωσης σε συγκεκριμένα σημεία είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο του μαστού εντός 10 ετών. Η πιθανότητα υποτροπής στην πενταετία ήταν 23% υψηλότερη.

«Το αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό διαγνωστικό εργαλείο που κάνει εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής βασίζεται στο πως τα κύτταρα οργανώνονται στον χώρο και αν ή όχι τα ανοσοκύτταρα συγκεντρώνονται κοντά στον όγκο. Στον καρκίνο του μαστού με ευαισθησία στα οιστρογόνα, η παρουσία σημείων όπου τα ανοσοκύτταρα είναι συγκεντρωμένα κοντά στον όγκο σχετίζονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής μετά την ορμονοθεραπεία», εξηγεί ο Δρ Γιουαν.

Και συμπληρώνει πως απαιτούνται μεγαλύτερου εύρους μελέτες πριν το νέο διαγνωστικό εργαλείο διαθετεί για ευρεία χρήση. Ελπίζει πάντως ότι μελλοντικά θα συμβάλλει στον εντοπισμό των ασθενών με την καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή – Έρχονται ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023