H Ισπανία πάει στο Δικαστήριο για το δημοψήφισμα στην Καταλονία
Θέλοντας να μπλοκάρει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η Μαδρίτη υπέβαλε προσφυγή στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Θέλοντας να μπλοκάρει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η Μαδρίτη υπέβαλε προσφυγή στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή, ανακοινώνοντας την κίνηση της κυβέρνησης.
H σύγκρουση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει τις κινήσεις για προετοιμασία του δημοψηφίσματος.
Την Τετάρτη, το περιφερειακό Κοινοβούλιο είχε κυρώσει νομοθεσία που του επέτρεπε να ξεκινήσει την προετοιμασία για την κάλπη. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης προσέφυγε εναντίον αυτής της νομοθεσίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το εάν και το πώς θα γίνει όντως δημοψήφισμα είναι ακόμη θολό, όπως αναφέρει το Reuters: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει σε προηγούμενες περιπτώσεις μπλοκάρει απόπειρες της Βαρκελώνης.
Το ζήτημα έχει αρχίσει να προβληματίζει και αρκετούς υπαλλήλους των μεσαίων και χαμηλότερων κλιμακίων στην κρατική μηχανή: Ακόμη και αστυνομικοί δεν ξέρουν τι στάση θα πρέπει να κρατήσουν αν γίνει το δημοψήφισμα, καθώς μπορεί να απειληθούν με διώξεις είτε από την κεντρική διοίκηση εάν συνδράμουν είτε από την περιφερειακή εάν απέχουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442