Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το φυστικοβούτυρο κάνει καλό στην υγεία μας

Πώς το φυστικοβούτυρο κάνει καλό στην υγεία μας

Η έρευνα, η αρθρογραφία και γενικά η πληροφορία γύρω από τη διατροφή συνηθίζει να εστιάζει στα θρεπτικά συστατικά των τροφών αλλά και στην επίδραση που έχει η κατανάλωσή τους στην υγεία μας. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διατροφή, εκτός από θρέψη αποτελεί και τέρψη. Επιλέγουμε ένα τρόφιμο, όχι μόνο για τα θρεπτικά οφέλη του αλλά και για τη γεύση του!

Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος

Η έρευνα, η αρθρογραφία και γενικά η πληροφορία γύρω από τη διατροφή συνηθίζει να εστιάζει στα θρεπτικά συστατικά των τροφών αλλά και στην επίδραση που έχει η κατανάλωσή τους στην υγεία μας. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διατροφή, εκτός από θρέψη αποτελεί και τέρψη. Επιλέγουμε ένα τρόφιμο, όχι μόνο για τα θρεπτικά οφέλη του αλλά και για τη γεύση του!

Υπάρχουν, για παράδειγμα, τρόφιμα πολύ θρεπτικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία όμως παρουσιάζουν ελάχιστη κατανάλωση λόγω της κακής τους γεύσης ή της υφής τους.

Έτσι, η σύγχρονη θέση ενός διαιτολόγου απαιτεί «ισορροπία». Ο ειδικός υποχρεούται να λάβει υπόψη του, τόσο την υγεία, την οποία υποστηρίζει, όσο και τη γεύση, ώστε η εφαρμογή ενός προτεινόμενου καθημερινού διαιτολογίου να είναι εφικτή. Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα απολαυστικά για όλους τους ουρανίσκους, είναι αυτά που αναδεικνύονται νικητές.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το φυστικοβούτυρο, που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στην Ελλάδα. Το διαθρεπτικό του προφίλ είναι πραγματικά ξεχωριστό, μιας και πρόκειται για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, όπως η Β3 (νιασίνη), η Β6 και η βιταμίνη Ε, σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, το οποίο παράλληλα αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος.

Η θρεπτική αυτή σύσταση, σύμφωνα με την European Food Safety Authority, το καθιστά τρόφιμο που μπορεί να εξυπηρετήσει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας, την αντιμετώπιση της κόπωσης, την καλύτερη μυική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης αλλά και της ανάπτυξης στα παιδιά.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση φυστικιών και φυστικοβούτυρου μπορεί, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης. Όλα αυτά τα οφέλη προσφέρονται σε ένα βάζο φυστικοβούτυρου με εξαιρετικά απολαυστική γεύση.

Εντάξτε το στο διαιτολόγιό σας και απολαύστε το ως πρωινό με ψωμί ή φρυγανιές, ως σνακ μαζί με φρούτα ή και ως συστατικό συνταγών με κοτόπουλο και λαχανικά, προσφέροντας στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά που έχει ανάγκη καθημερινά.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024