Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η Ευρωβουλή

Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγματεύση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο». Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγματεύση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο».

Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς. Την θέση αυτή επανέλαβε από την Άγκυρα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να αναστείλουν τυπικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η [τουρκική] συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές».

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε το ψήφισμα λέγοντας πως «δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο επίτροπος Χαν από την πλευρά του επανέλαβε πως η Τουρκία «οφείλει να σέβεται τις Αρχές του Κράτους Δικαίου» και πως ήγειρε και το ζήτημα της σύλληψης ακτιβιστών.

«Δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις» είπε αιχμηρά ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι περιορισμένη σε ζητήματα διεύρυνσης, ειδικά κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ τόσο η Άγκυρα όσο και οι Βρυξέλλες ή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν φανεί να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024