Έτοιμο το «προσύνταγμα» της Καταλονίας, εφόσον αποσχιστεί
Σε ακόμη ένα βήμα για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, προχωρά η Καταλωνία, προτείνοντας την ενεργοποίηση μίας «συμμετοχικής διαδικασίας με βάση την κοινωνία των πολιτών» για τη σύνταξη και την επικύρωση ενός μελλοντικού Συντάγματος.
Σε ακόμη ένα βήμα για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, προχωρά η Καταλωνία, προτείνοντας την ενεργοποίηση μίας «συμμετοχικής διαδικασίας με βάση την κοινωνία των πολιτών» για τη σύνταξη και την επικύρωση ενός μελλοντικού Συντάγματος.
Το Σύνταγμα θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
Το προσχέδιο αυτό θα επέχει ρόλο «Ανωτάτου Κανονισμού» ή «προσυντάγματος», για όσον καιρό δεν θα υπάρχει Σύνταγμα και σε αυτό ήδη κατονομάζεται η Καταλωνία ως (ανεξάρτητη) Δημοκρατία, τονίζει η εφημερίδα.
Από την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και για το επόμενο εξάμηνο, προβλέπεται η διεξαγωγή μίας κοινοβουλευτικής και κοινωνικής διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του Συντάγματος. Όταν η Συντακτική Συνέλευση επικυρώσει τον καταστατικό τούτο χάρτη θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν νέες συντακτικές εκλογές.
Το διορθωμένο κείμενο είναι έργο της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της κυβερνητικής συμμαχίας του «Μαζί για το Ναι» (Junts Pel Si) της Μάρτα Ροβίρα, ΓΓ και δεύτερης στην ιεραρχία του αριστερού ERC και του Τζόρντι Τουρούλ, μέλους της ηγεσίας του δεξιού PDeCAT.
Η νέα μορφή του κειμένου έχει μετασχηματισθεί δραστικά ώστε να κατορθώσει να εξασφαλίσει και την συναίνεση των «τοπικών» Podemos, ενώ εμπεριέχει και ένα νέο κεφάλαιο για τον τρόπο διεξαγωγής της επονομαζόμενης «συνταγματικής διαδικασίας».
Όπως διαπιστώνει η El Pais από την ανάγνωση του προσχεδίου, η νομική διαδικασία αφήνει κατά μέρος τις «μεγαλοστομίες» περί κρατικής κυριαρχίας, με όλες τις λεπτομέρειες και τις πτυχές της.
Στη θέση των προβλέψεων αυτών, τονίζεται στο παρόν κείμενο μία ‘συντακτική διαδικασία’ με προτάσεις σε μία κατεύθυνση πιο «συλλογική», μέσω συνελεύσεων, των οποίων η χροιά μοιάζει σε εκείνες που πέρασε με ΠΔ ο Μαδούρο για τον διορισμό, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, εκπροσώπων από διάφορους τομείς και περιοχές της χώρας.
Οι Καταλανοί βέβαια υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της διαδικασίας αυτής προσομοιάζει περισσότερο σε εκείνο που είχε εφαρμοσθεί στην Ισλανδία, μετά την τραπεζική κρίση, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η συνταγματική διαδικασία που προωθεί η Junts per Si για την Καταλωνία προβλέπει πως, εάν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου αποβεί θετικό για το «Ναι» και την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τρεις συμμετοχικές φάσεις, «με βάση κοινωνική, διακομματική, συμμετοχική και δεσμευτική, με στόχο να συνταχθεί και κυρωθεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας».
Αυτό το βήμα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις φάσεις: «Η πρώτη θα αφορά τη συμμετοχική διαδικασία, η δεύτερη τις συντακτικές εκλογές και η τρίτη την έγκριση του Συντάγματος διά ενός δημοψηφίσματος».
Αυτός ο νόμος αυτοαναγορεύεται σε «Ανώτατο Κανόνα» έως ότου έλθει η στιγμή που η Καταλωνία θα διαθέτει Σύνταγμα και προδιαγράφει ένα γεμάτο ημερολόγιο για εκλογές και νέες διαβουλεύσεις μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επεισόδια σε αγώνα Futsal στην Κύπρο (vid)
- Λέσβος: Συνελήφθη αγρότης που μετέφερε παράνομα 480 πρόβατά εν μέσω καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό
- Κλειστή η Καραγιώργη Σερβίας λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ – Αυξημένη η κίνηση στο Σύνταγμα
- Μήνυση σε διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Συγγενείς γυναίκας που πέθανε στη θάλασσα
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Το ΠΑΣΟΚ απαντά στο Μαξίμου με ολοκληρωμένη πρόταση
- ΠΑΣΟΚ: Ευθεία πρόκληση στο κράτος δικαίου η προσπάθεια Κασιδιάρη για επάνοδο στην πολιτική
- Χαμός στην Κολομβία: Ντου οπαδών στο Μεντεγίν, φωτοβολίδες, δακρυγόνα και διακοπή (vids)
- Ινδονησία: Τρεις νεκροί και δέκα αγνοούμενοι πεζοπόροι έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442