Ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο Κρυονερίου
Στο πλαίσιο της «παγκόσμιας μέρας αστεροειδών» την Παρασκευή 30 Ιουνίου, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας, στο οποίο λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο που αναβαθμίστηκε για να παρακολουθεί προσκρούσεις αστεροειδών στη Σελήνη, θα ανοίξει το βράδυ την πόρτα του για το κοινό. Εκδηλώσεις και στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας.
Στο πλαίσιο της «παγκόσμιας μέρας αστεροειδών» την Παρασκευή 30 Ιουνίου, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας, στο οποίο λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο που αναβαθμίστηκε για να παρακολουθεί προσκρούσεις αστεροειδών στη Σελήνη, θα ανοίξει το βράδυ την πόρτα του για το κοινό.
Το τηλεσκόπιο Κρυονερίου άρχισε να λειτουργεί το 1975 και αναβαθμίσθηκε ριζικά το 2016 για να ενταχθεί στο διεθνές πρόγραμμα NELIOTA που παρακολουθεί δυνητικές απειλές από το διάστημα. Το NELIOTA ανιχνεύει λάμψεις φωτός που προκαλούνται από μετεωροειδείς που πέφτουν στην επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Διαβάστε επίσης:
Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους χώρους του τηλεσκοπίου και θα μάθουν για την λειτουργία του, καθώς και για τους κινδύνους που αποτελούν για τη Γη οι παραγήινοι αστεροειδείς.
Στον προαύλιο χώρο του αστεροσκοπείου θα υπάρχουν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να ταξιδέψουν το κοινό στα αμυδρά ουράνια σώματα του έναστρου ουρανού. Μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή εδώ.
Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ορυκτολογίας
Εξάλλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 2 Ιουλίου (10 π.μ. – 3 μ.μ.), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με δωρεάν είσοδο για όλη την οικογένεια.
Θα υπάρξουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ομιλίες, μεταξύ άλλων του ειδικού στους μετεωρίτες Γιάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή ορυκτολογίας-πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα φιλοξενείται έκθεση μετεωριτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Νέα είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442