Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοκολάτα και κακάο αποτρέπουν την εξασθένηση της μνήμης

Σοκολάτα και κακάο αποτρέπουν την εξασθένηση της μνήμης

Ανασκόπηση ιταλών ερευνητών μας δίνει την καλύτερη δικαιολογία για να τρώμε σοκολάτα χωρίς ενοχές: οι σπόροι κακάο θα μπορούσαν να γίνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα για την προστασία του εγκέφαλου από την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται το γήρας.

Ανασκόπηση ιταλών ερευνητών μας δίνει την καλύτερη δικαιολογία για να τρώμε σοκολάτα χωρίς ενοχές: οι σπόροι κακάο θα μπορούσαν να γίνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα για την προστασία του εγκέφαλου από την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται το γήρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Nutrition οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουϊλα, επανεξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της άμεσης και χρόνιας χορήγησης φλαβανόλων κακάο σε διάφορες παραμέτρους της γνωστικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αν και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για το θέμα αυτό είναι ελάχιστες, οι περισσότερες τείνουν να αναδείξουν μια ωφέλιμη επίδραση στην γνωστική επίδοση. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά από την κατανάλωση φλαβανόλων κακάο. Στις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο εξισορρόπησε την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η αϋπνία.

Στα ηλικιωμένα άτομα η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβανόλων (από πέντε ημέρες έως και τρεις μήνες) επίσης φάνηκε να είναι ευεργετική σε τομείς, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η λεκτική ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους με αρχόμενη φθορά της μνήμης ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των φλαβανόλων του κακάο να προστατεύσουν τη γνωστικότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου την γνωστική επίδοση. Αν εξετάσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό θα δούμε ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν επωφελή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον αιματικό όγκο στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης λόγω γήρατος», σχολιάζουν οι ερευνητές Βαλεντινα Σοτσι και Μικελ Φερράρα.

Και συμπληρώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί όντως να έχει οφέλη για τη μνήμη μας μακροπρόθεσμα». Αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως περιέχουν πολλές θερμίδες, καθώς και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει συνετούς καταναλωτές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024