Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κλείδωσε η εκταμίευση, στο τραπέζι το ύψος της δόσης και τα περι χρέους

Σίγουρη θεωρείται η απόφαση για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup, μετά και την διαπίστωση του EWG ότι τα προαπαιτούμενα θεωρούνται ολοκληρωμένα. Πλέον η συζήτηση επικεντρώνεται στο ύψος της δόσης, -με κάποιους να βλέπουν διψήφιο νούμερο προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι για την Ελλάδα, αφού δεν θα πάρει τα προσδωκώμενα για το χρέος- στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και φυσικά στο χρέος. Δύσκολο έργο η γραφή των συμπερασμάτων για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σίγουρη θεωρείται η απόφαση για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup, μετά και την διαπίστωση του EWG ότι τα προαπαιτούμενα θεωρούνται ολοκληρωμένα. Πλέον η συζήτηση επικεντρώνεται στο ύψος της δόσης, με κάποιους να βλέπουν διψήφιο νούμερο προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι για την Ελλάδα, αφού δεν θα πάρει τα προσδωκώμενα για το χρέος, σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και φυσικά στο χρέος. Δύσκολο έργο η γραφή των συμπερασμάτων για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου.

Κατ’ αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Δύσκολο έργο η γραφή των συμπερασμάτων

Καθόλου εύκολο έργο δεν αποδεικνύεται η συγγραφή των συμπερασμάτων του Eurogroup σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, που είδε το προσχέδιο των συμπερασμάτων, αν και τα περισσότερα σημεία έχουν συμφωνηθεί, οι παράγραφοι για τα προαναφερθέντα θέματα παραμένουν υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα συζητείται πώς θα περιλαμβάνει η δήλωση την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ 0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια») και, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, συζητείται κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%» για μετά το 2022 καθώς μέχρι τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Η γερμανική πλευρά επιθυμεί και πιέζει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το πότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024