Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος

Σε ηλικία 42 χρόνων πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης του «ThePressProject», Κώστας Εφήμερος (Παπαδόπουλος), ύστερα από ανακοπή καρδιάς.

Σε ηλικία 42 χρόνων πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης του «ThePressProject», Κώστας Εφήμερος (Παπαδόπουλος), ύστερα από ανακοπή καρδιάς.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύντροφός του, Γρανέτα Καρατζά, με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook, στο οποίο έγραψε: «Ο Κώστας μου έφυγε πριν δύο ώρες. Ήμασταν πιο ευτυχισμένοι και πιο ερωτευμένοι από ποτέ».

Ο Κώστας Εφήμερος ήταν και ιδιοκτήτης της εταιρίας πληροφορικής BitsnBytes, καθώς και μέλος των European Center for Press and Media Freedom, International Press Institute, Osservartorio Balcani and Caucaso for Media Freedom και συνεργάτης του Wikileaks.

Ήταν, επίσης, παραγωγός και μέλος της συγγραφικής ομάδας της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής «Ανασκόπηση». Το 2011 οργάνωσε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Debtocracy».

Παράλληλα, διατηρούσε καθημερινή ραδιοφωνική και εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή, ενώ αρθρογραφούσε συστηματικά και συμμετείχε στο ερευνητικό δημοσιογραφικό δυναμικό του ThePressProject.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

«Ο Κώστας Εφήμερος υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Η συνεισφορά του υπήρξε σημαντική τόσο σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Ενημέρωσης, όσο και σε ό,τι αφορά τον εκδημοκρατισμό τους» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης σημείωσε: «Υποστήριξε έμπρακτα το κίνημα των εργαζομένων της ΕΡΤ, διεκδίκησε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία με το εγχείρημα του The Press Project και υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους των πειραμάτων της νέας ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Ο πρωθυπουργός εκφράζει, τέλος, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.


Τη θλίψη του για «τον πρόωρο, αδόκητο θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Εφήμερου» εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Ο προοδευτικός Κώστας Εφήμερος υπηρέτησε την ερευνητική δημοσιογραφία και υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου» σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και εκφράζει «τα ειλικρινή συλλυπητήριά και τη συμπαράσταση στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Ο πρόωρος χαμός του Κώστα Εφήμερου μας γεμίζει με θλίψη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Κώστα Εφήμερου (Παπαδόπουλου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η διαδρομή του Κώστα Εφήμερου στον χώρο της δημοσιογραφίας «χαρακτηρίστηκε από πρωτοπόρες ιδέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, ιδίως αυτή του The Press Project, μια προσπάθεια συμμετοχικής δημοσιογραφίας «από τα κάτω», δίχως πολιτικές ή οικονομικές εξαρτήσεις, με έμφαση στην πρωτογενή έρευνα και την διεισδυτική ανάλυση».

Τονίζει ότι «στη σύντομη δημοσιογραφική του διαδρομή, υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση των νέων μέσων, θιασώτης μιας δημοσιογραφίας ανεξάρτητης και μαχητικής, θεωρώντας ότι η πληροφόρηση αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά και καθήκον κάθε δημοσιογραφικού λειτουργού».

Σημειώνει ακόμη πως «η έγνοια του για τον πλουραλισμό και την ελευθερία της ενημέρωσης φάνηκε τόσο από τη στάση του μετά το πραξικοπηματικό «μαύρο» της ΕΡΤ, όπου η συμβολή του ίδιου και της ιστοσελίδας του στην αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ υπήρξε καθοριστική, όσο και από τη συμμετοχή του σε πληθώρα διεθνών Ενώσεων και πρωτοβουλιών, όπως το European Center for Press and Media Freedom, το International Press Institute, το Osservatorio Balcani and Caucaso for Media Freedom, αλλά και με τη συνεργασία του με τα Wikileaks».

Επισημαίνει επίσης ότι διετέλεσε επί σειρά ετών συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και ότι υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές ιστοσελίδων, με την εταιρία του να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον χώρο του web-design.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Εφήμερου.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία εκφράζει «τη βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου και εκδότη του ThePressProject».

«Υπήρξε μέλος ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών ενώσεων, καθώς και συνεργάτης των WikiLeaks. Στη σύντομη επαγγελματική του διαδρομή, ξεχώρισε για τη μαχητικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του. Στους οικείους και τη σύντροφό του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» καταλήγει η ανακοίνωση.

To Ποτάμι ανέφερε: «O Κώστας Εφήμερος (Παπαδόπουλος) ήταν ένας πρωτοπόρος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, αφού πίστευε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να στηρίζονται μόνο στους πολίτες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συνεργάτες του.»

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε: «Προκαλεί βαθιά θλίψη και συγκίνηση η πρόωρη, αδόκητη απώλεια του δημοσιογράφου και ιδρυτή του «ThePressProject», Κώστα Εφήμερου (Παπαδόπουλου). Διακρινόταν για τη μαχητικότητά του και το ασίγαστο πάθος για την ερευνητική δημοσιογραφία, ανοίγοντας νέους δρόμους στον ηλεκτρονικό τύπο. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024