Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Με χαμηλή συμμετοχή η προσέλευση στις βουλευτικές εκλογές
Το προεδρικό ζεύγος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα

Γαλλία: Με χαμηλή συμμετοχή η προσέλευση στις βουλευτικές εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσδοκά σε απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για την εφαρμογή του προεκλογικού του προγράμματος. Χαμηλή πάντως η συμμετοχή μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσδοκά σε απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για την εφαρμογή του προεκλογικού του προγράμματος.

Χαμηλή πάντως η συμμετοχή μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής: η συμμετοχή είχε φθάσει το 40,75%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνην που καταγράφηκε στις 17:00 τοπική ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, το ποσοστό της οποίας είχε φθάσει το 69,42%.

Στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται 24 ώρες νωρίτερα από τη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή ήταν μειωμένη, με εξαίρεση το Σεν Πιερ και Μικελόν όπου η συμμετοχή ήταν αυξημένη.

Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της Εθνοσυνέλευσης.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024