Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Ο πατέρας μου είχε πάντα εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό

Μητσοτάκης: Ο πατέρας μου είχε πάντα εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη μακρά του πολιτική πορεία ο πρώην πρωθυπουργός πορεύτηκε με γνώμονα την αλήθεια και τις αρχές του.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του πατέρα του στην πολιτική, επισημαίνοντας πως σε όλη του τη διαδρομή δεν επεδίωξε τη δημοφιλία όσο τον σεβασμό, κάτι που όπως είπε πέτυχε.

«Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα. Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια. Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέδειξε γενναιότητα και συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες θυμίζοντας τη δήλωσή του πως ξεκίνησε φιλελεύθερος και τερματίζει φιλελεύθερος αλλά και, όπως ο ίδιος είχε πει, δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην Ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε… Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού…» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πατέρας του στη διαδρομή του πέρασε διά πυρός και σιδήρου.

«Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή τη σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Όπως είπε, κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. «Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.

«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Θετικός ο απολογισμός, αλλά μην ξεχνάμε το 1989

«Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορει παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό ανάστημα, τη σημαντική παρουσία στη Βουλή και την αποφασιστικότητά στη διαχείρηση στα δημόσια πράγματα» τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, αποτιμώντας θετικά τον απολογισμό του πολιτικού βίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρεπει να ξεχνάμε το 1989…

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, που, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας, τοποθετούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη χωρία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

»Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κων. Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις».

»Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του» κατέληξε.

«Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην αιωνόβια ζωή του αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας.

«Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης, η οποία βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Με τη δράση του, πρωτοβουλίες του και πρακτικές ενέργειές του, συνέβαλε ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική εξουσία εξαιτίας και της στάσης της τότε ηγεσίας της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας της δράσης και της μεγάλης επιρροής μέσα στον λαό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης» προσέθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας αποτέλεσε σταθερό προσανατολισμό του Κ. Μητσοτάκη και όλη την περίοδο της ενεργού, στη συνέχεια, ανάμιξής του στη πολιτική ζωή του τόπου από το 1946 οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μέχρι την ανάληψη άλλων αξιωμάτων στον πολιτικό βίο, όπως υπουργικές θέσεις, αρχηγία κόμματος μέχρι και την ανάδειξή του στην θέση του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας.

«Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παίρνει μαζί του μια ολόκληρη εποχή» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Επισήμανε ότι δεν υπήρξε πολιτικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά συνομιλητής του, στην αρχή ως δημοσιογράφος και μετά, πιο σπάνια, ως πολιτικός.

«Υπερασπίστηκε όρθιος και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του, ένα μεγάλο προσόν στην πολιτική. Και η ευθύτητά του πάντα σε τρυπούσε. Ας τον αποχαιρετίσουμε, λοιπόν, όπως αρμόζει. Με σεβασμό. Αντλώντας διδάγματα από τα σωστά του και τα λάθη του. Καλό ταξίδι πατριώτη! Και δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεγράφη στους σπουδαίους της πολιτικής» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Χαρισματικός» και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε για να περιγράψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, του αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».

«Είχε μεγάλη αξία αλλά έβαλε τον εαυτό του σε δοκιμασία που έγινε αποστάτης της παράταξής του. Ζούσε ένα εσωτερικό δράμα. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου αποστάτησε και έριξε αυτή την κυβέρνηση. Ήταν ιστορικό λάθος του που το πλήρωσε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής με την ομιλία του προέδρου, Νίκου Βούτση.

Στην ειδική συνεδρίαση, που έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν παρόντες η πολιτική ηγεσία του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενώ από τα θεωρεία παρακολούθησαν την εκδήλωση οι συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024