Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση της νέας γαλλικής κυβέρνησης

Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση της νέας γαλλικής κυβέρνησης

Με μια μέρα καθυστέρηση -την Τετάρτη το μεσημέρι- θα ανακοινωθεί τελικά η σύνθεση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τη Δευτέρα για πρωθυπουργό τον 46χρονο Εντουάρ Φιλίπ. Για τους υπουργούς υπήρχε λόγος για την καθυστέρηση...

Με μια μέρα καθυστέρηση -την Τετάρτη το μεσημέρι- θα ανακοινωθεί τελικά η σύνθεση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τη Δευτέρα για πρωθυπουργό τον 46χρονο Εντουάρ Φιλίπ. Για τους υπουργούς υπήρχε λόγος για την καθυστέρηση…

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως σημειώνει η Figaro, ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για μια νέα εποχή διαφάνειας στην πολιτική ζωή. Έτσι, η αρμόδια Αρχή που μελετά κατά πόσο οι υπουργοί είναι «καθαροί» φορολογικά πήρε περισσότερο χρόνο για να κάνει τη δουλειά της. Και η ανακοίνωση πήρε παράταση περίπου ένα 24ωρο.

Αλλά και τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει τη στιγμή της ορκωμοσίας τους να δηλώσουν γραπτώς ότι δεν έχουν «σκελετούς στην ντουλάπα τους».

Πρόκειται, πάντως, για πάγια τακτική στη Γαλλία με τη διαφορά ότι η έρευνα των αρμόδιων Αρχών γινόταν μετά την ορκωμοσία των υπουργών.

Ο Μακρόν και ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός θέλουν να αποφύγουν με το «καλημέρα» γκρίζες ζώνες ή αποκαλύψεις που ενδεχομένως να γίνονταν στη συνέχεια.

Αυτό άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με υπουργούς, πρωθυπουργούς, ακόμα και προέδρους.

Στην κυβέρνηση Ολάντ υπήρξαν δύο τέτοιες περιπτώσεις: O Ζερόμ Καϊζάκ, υπουργός Προϋπολογισμού που αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετία.

Ακολούθησε ο Tομά Τεβενού, γραμματέας της Προεδρίας και αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο και τον Τουρισμό, ο οποίος έμεινε στη θέση του για εννέα μέρες: 26 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου 2014. Παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κατ’ επανάληψη ξεχάσει να κάνει φορολογική δήλωση.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024