Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καραμούζης: Οι τράπεζες θα επενδύσουν 1 δισ. για υποδομές και νέες τεχνολογίες

Καραμούζης: Οι τράπεζες θα επενδύσουν 1 δισ. για υποδομές και νέες τεχνολογίες

Επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία στη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών, ανέφερε ο Ν.Καραμούζης, πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εurobank, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, περιγράφοντας τη ραγδαία άνοδο internet και mobile banking.

Επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε υποδομές και νέες τεχνολογίες στη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε πάνελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Οπως είπε ο κ. Καραμούζης, την επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα επενδύσουν μεταξύ € 800 εκατ. και € 1 δισεκ. σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία, ενώ σχεδιάζουν σημαντικές αναδιατάξεις και αναδιοργανώσεις στο λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο λειτουργίας.

Η πρόκληση για τις διοικήσεις των τραπεζών, είναι πώς θα γίνει η μεταβίβαση από το σημερινό τραπεζικό σύστημα στο digital banking. Χρειάζεται μια ολιστική και όχι αποσπασματική παρέμβαση, καθώς θα επηρεαστούν όλες οι δομές του τραπεζικού συστήματος, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, θέματα που συνδέονται με την διαχείριση κινδύνων, την κανονιστική συμμόρφωση κλπ, τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε επίσης, ότι όποιες τράπεζες αργήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι τεχνολογίες, δεν θα έχουν προοπτική. Τόνισε όμως, ότι οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον πελάτη και να μην υιοθετούνται απλά νέες τεχνολογίες για την τεχνολογία. Σημασία έχει, οι τράπεζες να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους μέσω της προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι το 2016 στην Ελλάδα μόνο το 29% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν μέσω καταστημάτων, έναντι 38% το 2014, το 33% πραγματοποιήθηκε μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου, έναντι 19% το 2014, ενώ το 32% πραγματοποιήθηκε μέσω ΑΤΜs, έναντι 35% το 2014.

Η Ελλάδα υστερεί ακόμα σημαντικά στη χρήση internet banking και πάρα πολύ στη χρήση mobile banking, αλλά οι χρήστες αυξάνονται ραγδαία, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι ενεργοί χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου ανήλθαν σε 604.000 το 2016 από 119.000 το 2013 ενώ μέσω internet εκτινάχθηκαν στους 2 εκατ. χρήστες από 810 χιλ. το 2013.

Θα χρειαστούν λιγότερα καταστήματα, εκπαίδευση και μετακίνηση προσωπικού για να αναλάβει άλλες δραστηριότητες που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες, είπε ο Καραμούζης.

Ερωτηθείς σχετικά, τάχθηκε υπέρ δραστικών λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πλήρη κατάργηση μετρητών στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, την μαζική εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS), την υποχρεωτική καταβολή ασφαλίστρων εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος κλπ.

Επίσης, επισήμανε ότι οι τράπεζες ζητούν ίσους κανόνες ανταγωνισμού με τους καλούμενους τρίτους παίκτες, σε ό,τι αφορά τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024