Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Handelsblatt: Οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο επιλογών για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο επιλογών για το ελληνικό χρέος

Οι δανειστές της Ελλάδας προετοιμάζουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν προετοιμάζεται η ελάφρυνση του χρέους» επιμένει το Βερολίνο.

Οι δανειστές της Ελλάδας προετοιμάζουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοίμασαν διάφορα μέτρα για το χρέος σε ένα έγγραφο που θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης για περαιτέρω συζήτηση, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση του εγγράφου.

Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ESM 13 δισεκ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειαστούν.

Ο ΕΣΜ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Άλλες επιλογές παριλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 – 15 χρόνια, καθώς και επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.

Για την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ από τον ESM η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ’ αρχήν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους.

Για την ώρα, προσθέτει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει. Μόνο μετά θα μπορούσε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.

Υποβαθμίζει το Βερολίνο

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, λέγοντας πως «δεν προετοιμάζεται η ελάφρυνση του χρέους», σύμφωνα με δήλωσε που απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Το Βερολίνο επέμεινε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα συμφώνησε θα συνέβαλε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.

«Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε σαφή συμφωνία στη δήλωση του Eurogroup τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση του κατά πόσον είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για το χρέος» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024