Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύριε Λαφός, τι γίνεται «όταν τελειώσει ο έρωτας»;

Κύριε Λαφός, τι γίνεται «όταν τελειώσει ο έρωτας»;

...

Αγγελική Στελλάκη

Έχοντας σκιαγραφήσει το πορτραίτο μιας σύγχρονης Μήδειας στο «Our Children» και έχοντας μιλήσει για μια περίπτωση εκμετάλλευσης των ανθρώπων της Αφρικής από Μη Κυβερνητική Οργάνωση στους «Λευκούς Ιππότες», ο Βέλγος Γιοακίμ Λαφός στρέφει την κάμερά του στο τέλος ενός γάμου.

Στη νέα του ταινία «Όταν τελειώσει ο Έρωτας» η Μπερενίς Μπεζό και ο Σεντρίκ Καν ερμηνεύουν ένα ζευγάρι που έχει αποφασίσει να χωρίσει. Όπως υποδηλώνει, όμως, και ο γαλλικός τίτλος της ταινίας (L’économie du couple, Η οικονομία του ζεύγους) οι οικονομικές διαφορές μπαίνουν στη μέση.

«Αυτό που περιγράφεται στην ταινία είναι η μεταμόρφωση της αγάπης, όχι το τέλος της. Προσωπικά, δεν πιστεύω στα ζευγάρια. Για μένα δεν έχει σημασία το ζευγάρι. Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η συνάντηση μεταξύ δύο ανθρώπων, δύο ψυχών. Εάν συναντήσεις κάποιον και να καλλιεργήσεις αυτή τη συνάντηση θα είσαι για πάντα ερωτευμένος. Θέλω να κάνω τον θεατή να σκεφτεί: «τι είναι τελικά το ζευγάρι;»» σημειώνει ο σκηνοθέτης στο in.gr που τον συνάντησε στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

«Για τους περισσότερους της γενιάς μου ή για τους νεότερους, η ιδέα του ζεύγους είναι κάτι που τους καθησυχάζει» συνεχίζει. «Ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός μάς έχουν κάνει να βρίσκουμε καταφύγιο στο ζευγάρι. Το ζευγάρι θεωρείται ο τόπος όπου αισθάνεσαι ασφαλής. Και αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από τον έρωτα και την επιθυμία. Γιατί ο έρωτας και η επιθυμία είναι περίπλοκα συναισθήματα, δεν υπάρχει ασφάλεια, τίποτα δεν είναι δεδομένο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Επίσης, στον έρωτα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και πάντα χάνεις κάτι. Και φυσικά, όταν μία ιστορία αγάπης τελειώσει, θέλουμε να πάρουμε πίσω αυτό που χάσαμε, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό».

Η ταινία -σε σενάριο του Λαφός και της κόρης του Φρανσουά Μιτεράν, Μαζαρίν Πινζό- περιγράφει μία ιστορία που πολλοί έχουν βιώσει.

«Πάντα ζήλευα τους ποπ σταρ γιατί ανεβαίνουν στη σκηνή, τραγουδούν και μόλις σταματούν, το κοινό συνεχίζει να τραγουδά το ρεφρέν. Ως σκηνοθέτης θεωρώ ότι είναι κάτι που ποτέ δεν θα μπορέσω να βιώσω. Με αυτή την ταινία ανακάλυψα κάτι -ίσως επειδή η ιστορία είναι λιγότερο τραγική από τις προηγούμενες ταινίες μου. Κάθε φορά που συναντάω κάποιον, μου λέει ότι ταυτίζεται με την ταινία, ότι είναι η ιστορία του/της, ότι έχει ζήσει αυτή την κατάσταση» σημειώνει ο Λαφός.

«Αυτό με κάνει να αισθάνομαι σαν να ήμουν ποπ σταρ και να τραγουδούσε το κοινό το ρεφρέν ενός τραγουδιού μου» προσθέτει.

Ο Λαφός δεν διστάζει να παρουσιάσει τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες κάτω από ένα αρνητικό φως. Δεν φοβάται να κάνει τους θεατές να τους αντιπαθήσει, να τους αγαπήσει, να τους μισήσει. «Για μένα, αυτό ακριβώς που λέτε είναι πολύ σημαντικό» μάς λέει ο Λαφός. «Όταν οι γονείς χωρίζουν, λέμε πάντα στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στον μπαμπά και τη μαμά. Αυτό θέλω να κάνω και με τη σκηνοθεσία της ταινίας. Η ταινία είναι σαν έπιπλο, δεν είναι ότι βάζω την ιστορία και την αφήνω εκεί. Το ζήτημα είναι το πού θα βάλετε εσείς τις δικές σας ιστορίες. Είναι σαν εργαλείο για να βάλετε τη δική σας ιστορία στην ταινία.»




* Η ταινία «Όταν Τελειώσει ο Έρωτας» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 4 Μαΐου σε διανομή Feelgood. Στην κεντρική φωτογραφία ο Γιοακίμ Λαφός φωτογραφημένος στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024