Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υγρή βιοψία προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου πνεύμονα 12 μήνες πριν

Υγρή βιοψία προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου πνεύμονα 12 μήνες πριν

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα βιοψία υγρής μορφής που μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα, προτού είναι δυνατό να ανιχνευθεί με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ή προκαλέσει σωματικά συμπτώματα.

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα βιοψία υγρής μορφής που μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα, προτού είναι δυνατό να ανιχνευθεί με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ή προκαλέσει σωματικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature, ερευνητές του Ινστιτούτου Φρανσις Κρικ, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Αμπος, ανέλυσαν γενετικά όγκους από 100 ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και βρήκαν ότι όσοι όγκοι περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό ασταθών χρωμοσωμάτων (που επιτρέπουν ευκολότερα στον όγκο να εξελιχθεί), έχουν τετραπλάσια πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου μέσα την επόμενη διετία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα των 100 ασθενών, αναζητώντας ίχνη του καρκινικού DNA, που είχε αποκολληθεί από τους όγκους. Στη συνέχεια, με βάση τα ευρήματα, ανέπτυξαν το διαγνωστικό τεστ TRACERx που δοκίμασαν σε δείγματα αίματος από 24 άλλους ασθενείς, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκων. Με αυτό τον τρόπο, κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια 92% τις περιπτώσεις που ο καρκίνος επρόκειτο να επανεμφανιστεί σε 12 μήνες.

Επίσης, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του καρκινικού DNA στο αίμα των ασθενών τόσο πριν όσο και μετά τη χημειοθεραπεία που είχε προηγηθεί της χειρουργικής επέμβασης. Διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος υποτροπίασε, όταν τα επίπεδα του DNA του όγκου δεν μειώνονται μετά τη χημειοθεραπεία, πράγμα που δείχνει ότι ο όγκος έχει αποκτήσει αντίσταση στα χρησιμοποιούμενα αντικαρκινικά φάρμακα και έχει παραμείνει στους πνεύμονες ή έχει επεκταθεί αλλού στο σώμα. Αντίθετα, σε όσους ασθενείς ο καρκίνος δεν θα υποτροπιάσει, το DNA του όγκου είναι πλέον μη ανιχνεύσιμο στο αίμα μέσα σε 48 ώρες μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

«Στο μέλλον μπορεί να παρέχονται στους ασθενείς εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες θα στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη του όγκου, που ευθύνονται για την επανεμφάνιση του καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιώντας το DNA του όγκου στο αίμα, μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία, ακόμη κι αν δεν έχουν καθόλου κλινικά σημάδια καρκίνου, καθώς επίσης να ελέγξουμε πόσο καλά ανταποκρίνονται στις θεραπείες. Αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα για την καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων που υποτροπιάζει μετά τη χειρουργική επέμβαση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν στις μισές περιπτώσεις των ασθενών», εξηγεί ο Δρ Αμπος.

Προς το παρόν το κόστος του τεστ για κάθε ασθενή είναι υψηλό, περίπου 1.500 ευρώ, αλλά μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια αναμένεται να μειωθεί, καθώς το τεστ θα απλοποιηθεί.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024