ΕΚΤ: Πιο χαλαρά τα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών το α’ τρίμηνο του 2017
Χαλάρωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα κριτήρια για τις χορηγήσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικού δανεισμού που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Χαλάρωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα κριτήρια για τις χορηγήσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικού δανεισμού που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θεωρούν το σημερινό επίπεδο των πιστωτικών κριτηρίων τους πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό που ίσχυε μετά το 2003. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες αναμένουν ότι θα γίνουν ελαφρά αυστηρότερα τα πιστωτικά κριτήρια για δάνεια σε επιχειρήσεις και θα μείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια.
Η χαλάρωση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση νέων δανείων συνεχίσθηκε σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών. Η ζήτηση δανείων συνεχίσθηκε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες τους.
Τα αποθέματα, το κεφάλαιο κίνησης και το γενικό επίπεδο επιτοκίων ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο.
Η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και τις ευνοϊκές προοπτικές για τη στεγαστική αγορά.
Οι τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν θετική επίδραση κατά το περασμένο εξάμηνο στη ρευστότητά τους και τις συνθήκες χρηματοδότησης από την αγορά από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP), ενώ αρνητική ήταν η επίδραση στα καθαρά περιθώρια κέρδους τους.
Οι τράπεζες, που μετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την πρόσθετη ρευστότητα, που απέκτησαν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, κυρίως για να χορηγήσουν δάνεια. Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έχει αρνητική επίπτωση στο καθαρό εισόδημα από τόκους των τραπεζών, αλλά εκτιμάται ότι έχει θετική επίδραση στις χορηγήσεις δανείων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442