Η μόλυνση από ρεοϊό, έναν κοινό και κατά τα άλλα αβλαβή ιό, μπορεί να πυροδοτήσει τη δυσανεξία του οργανισμού στη γλουτένη, οδηγώντας έτσι στην εκδήλωση κοιλιοκάκης, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσίευσαν στο Science.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη υπολογίζονται στο 1% του γενικού πληθυσμού, αν και πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι. Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική θεραπεία της νόσου, παρά μόνον η διατροφή χωρίς γλουτένη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ιός συνδέεται με τη συγκεκριμένη αυτοάνοση χρόνια πάθησης του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα δημητριακά. Το γεγονός αυτό ανοίγει την προοπτική στο μέλλον να υπάρξει ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σικάγο και του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπάνα Τζάμπρι, έκαναν πειράματα με ποντίκια και απέδειξαν ότι οι ρεοϊοί των εντέρων μπορούν να προκαλέσουν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη.

«Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένας ιός που δεν έχει κλινικά συμπτώματα, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει άσχημα πράγματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και να ανοίξει το δρόμο για μια αυτοάνοση διαταραχή και ιδίως για την κοιλιοκάκη», εξηγεί η Δρ Τζάμπρι.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχουν πολύ περισσότερα αντισώματα έναντι των ρεοϊών από ό,τι όσοι δεν πάσχουν από τη νόσο. Οι ίδιοι ασθενείς φαίνεται ακόμη πως έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη.

Το πρόβλημα πιθανώς δημιουργείται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. «Στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο ακόμη, έτσι αν ένα παιδί με συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση κολλήσει ένα συγκεκριμένο ιό, αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Γι’ αυτό, εφόσον υπάρξουν και άλλες μελέτες, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ