Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό

Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό

Σε κάθε συμφωνία υπάρχουν πράγματα που ικανοποιούν, αλλά υπάρχουν και συμβιβασμοί που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας ανακοινώνοντας τη συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα 1% + 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 αντιστοίχως. Καμία αλλαγή σε λοκ άουτ και αύξηση ορίου απολύσεων. Επιστρέφουν συλλογικές συμβάσεις μετά το 2018. Ποια θα είναι τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν υπό όρους.

Σε κάθε συμφωνία υπάρχουν πράγματα που ικανοποιούν, αλλά υπάρχουν και συμβιβασμοί που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας ανακοινώνοντας τη συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα 1% + 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 αντιστοίχως.

Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα, είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν «εάν είμαστε εντός των στόχων». Ερωτηθείς για τον δημοσιονομικό χώρο που ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
προκειμένου να ισχύσουν τα αντίμετρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Ο
Ντάισελμπλουμ λέει ότι αν το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει το 3,5%, υπάρχει ο
δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019,
τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».

Ποια θα είναι τα αντίμετρα

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το 2019 τα αντίμετρα, που θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, θα προκύψουν από την πλευρά των δαπανών και θα αφορούν την παιδική φτώχεια, τη στέγαση, την απασχόληση στη νέα γενιά, τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα και στις επενδύσεις.

Το 2020 θα αντίμετρα θα προκύψουν από τους φόρους και ειδικά από μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία να μην αυξηθεί το όριο στις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, δεν ενεργοποιείται το λοκ άουτ και από τον Σεπτέμβριο του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

«Συμφωνήσαμε στους βασικούς πυλώνες» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας πως «αυτό που συμφωνήθηκε ως τακτική στο Eurogroup του Φερβουαρίου, να συζητάμε δηλαδή για τα μεγάλα και στη συνέχεια για τα μικρά ζητήματα, εφαρμόστηκε. Συμφωνήσαμε στα βασικά και μας μένουν οι λεπτομέρειες» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024