Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Είμαστε όλοι χρυσόψαρα στη «Γυάλα» τελικά;

Η Άσπα Τομπούλη σκηνοθετεί, η Τζένη Δάγλα υπογράφει το πρώτο της θεατρικό κείμενο και η Μάνια Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Γυάλα» που ανεβαίνει στις 8 Απριλίου, στον «Φούρνο».

Μαρία Παπουτσή

Η Άσπα Τομπούλη σκηνοθετεί, η Τζένη Δάγλα υπογράφει το πρώτο της θεατρικό κείμενο και η Μάνια Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στη «Γυάλα». Διαβάστε παρακάτω τι είπαν στο in.gr για την παράσταση.

«Είμαστε όλοι χρυσόψαρα στη γυάλα, κλεισμένοι σε έναν παγωμένο μικρόκοσμο, τον προσωπικό μας κόσμο… Ένα μπαμ(!) και τα χρυσόψαρα αναδεύονται τρομαγμένα… Η έξοδος από τον παγωμένο κόσμο είναι ατομική και συλλογική ευθύνη, ας την αναλάβουμε…» αναφέρει η συγγραφέας της παράστασης, Τζένη Δάγλα, που με αυτό το πρώτο θεατρικό της κείμενο εισχωρεί στον κόσμο της συγγραφής.
Η Άσπα Τομπούλη που υπογράφει τη σκηνοθεσία υπογραμμίζει ότι αυτό που την εντυπωσίασε στο κείμενο ήταν «ο τρόπος που συνδέει την κρίση της χώρας με το προσωπικό βίωμα» και η πρωταγωνίστρια, Μάνια Παπαδημητρίου, που επωμίζεται το ρόλο της Λούση εξηγεί, ότι ενώ η πρόταση της είχε γίνει δύο χρόνια πριν, τελικά κατάφερε να υλοποιήσει την «εκκρεμότητα» που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είχε ευοδωθεί.

«Αυτό που μου άρεσε στη Γυάλα, όταν την πρωτοδιάβασα, ήταν ο τρόπος που συνδέει την κρίση της χώρας με το προσωπικό βίωμα, δηλαδή, το προσωπικό στοιχείο με την ευρύτερη, τρέχουσα αλλά καταλυτική πραγματικότητα» αναφέρει η σκηνοθέτιδα της παράστασης Άσπα Τομπούλη. «Η Γυάλα, αποτελείται από τρία κείμενα -είναι μία ανοικτή δομή- κάτι που θεώρησα ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον για δραματουργική και σκηνοθετική δουλειά» συμπληρώνει.

Η Λούση (Μάνια Παπαδημητρίου), η ηρωίδα της Δάγλα, είναι μια νέα γυναίκα, «επιστήμονας μηχανικός», που περνά το τραύμα του χωρισμού με τον αγαπημένο της. Ωστόσο, η αυτοκτονία ενός γείτονα άνεργου, παλιού συμμαθητή της Λούση, τη συγκλονίζει. Όλες της οι αναφορές στο παρελθόν της σχέσης της, οι παιδικές της αναμνήσεις, τυχαίες και μη σκέψεις της, αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς σιγά σιγά επικεντρώνεται όλο και πιο πολύ στο τι συμβαίνει γύρω της.

Η «διαδρομή του βιογραφικού» της συγγραφέως της παράστασης, Τζένης Δάγλα, είναι μεγάλη. Νομική, δημόσιες σχέσεις, συμβολαιογράφος… Τι ήταν όμως αυτό που την οδήγησε στη συγγραφή; «Στη συγγραφή, είναι η πεποίθησή μου, τίποτα δεν μπορεί να σε οδηγήσει. Είναι κάπως σαν την αναπνοή: ή γράφεις ή δεν υπάρχεις…»

Ξεκίνησε το 1998 με ένα πρωτόλειο μυθιστόρημα, το τελείωσε το 2001. Δεν το ξανακοίταξε, άφησε να ωριμάσει η γραφή της και άρχισε τα σεμινάρια θεάτρου. Το 2006 ξεκίνησε ένα πεζό που τέλειωσε πέρσι, Αύγουστο 2016, ενώ ενδιάμεσα το διέκοψε για να γράψει 4 θεατρικά έργα, καθώς και το υλικό του δεύτερου βιβλίου της, που θα είναι κάπως σαν «συνέχεια» του πρώτου. «Θα επεξεργαστώ το δεύτερο αυτό βιβλίο όταν βγουν το πρώτο πεζό κείμενο και το πρωτόλειο μυθιστόρημα. Στο πρόγραμμα είναι και δύο καινούρια θεατρικά κείμενα. Μπορώ να πω ότι έχω στο μυαλό μου το συγγραφικό μου πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία» καταλήγει.

Για τον τίτλο της παράστασης τονίζει: «Είμαστε όλοι χρυσόψαρα στη γυάλα, κλεισμένοι σε ένα παγωμένο μικρόκοσμο, τον προσωπικό μας κόσμο… Ένα μπαμ! και τα χρυσόψαρα αναδεύονται τρομαγμένα… Η έξοδος από τον παγωμένο κόσμο είναι ατομική και συλλογική ευθύνη, ας την αναλάβουμε…»

Η πρωταγωνίστρια της παράστασης, Μάνια Παπαδημητρίου, εξηγεί τι ήταν αυτό που την έκανε να πει το ναι στο ρόλο. «Είχα διαβάσει το κείμενο πριν δύο χρόνια και μου άρεσε πολύ. Όμως τότε δεν γινόταν να ανέβει λόγω δικών μου υποχρεώσεων. Ήταν λοιπόν μια εκκρεμότητα αυτή η συνεργασία και χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία με την Άσπα Τομπούλη να την ανεβάσουμε». Και προσθέτει: «Καθώς, στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν, τα γεγονότα έτρεξαν και νέες πραγματικότητες κατέκλυσαν τη ζωή μας, το κείμενο της «Γυάλας» επικαιροποιήθηκε από τη συγγραφέα σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα για τις ανάγκες της παράστασης. Ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε μια νότα ανησυχίας στους θεατές για όλα αυτά που ανησυχούν κι εμάς και μας ταράζουν».

Τέλος, η ηθοποιός κάνει λόγο για τα μελλοντικά της άμεσα σχέδια και τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών με ένα έργο που θα σκηνοθετήσει και θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα τη σημασία της ιθαγένειας και της ταυτότητας για τον πολίτη στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Το έργο έγραψε η Χριστιάνα Λαμπρινίδη και τιτλοφορείται «B.Ound- Το σκηνικό που φοβάται». Το καστ θα αποτελείται από δέκα ηθοποιούς οι οποίοι θα αφηγούνται παράλληλες ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συναντηθούν, ενώ μπορεί να περπατούν σε διπλανούς δρόμους. Ο λόγος, η κοινωνική τους τάξη.

INFO
H «Γυάλα» ανεβαίνει στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ: 210-6460748) από το Σάββατο 8 Απριλίου σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη, επιμέλεια σκηνικού χώρου/ κοστούμια Χριστίνας Παπούλια, σύνθεση ήχων/ μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου με τους Μάνια Παπαδημητρίου και Ευθύμη Χρήστου.
Παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:15 μ.μ.

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024