Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ο δράστης της επίθεσης στο ρωσικό μετρό

O 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ο δράστης της επίθεσης στο ρωσικό μετρό

Οι ρωσικές αρχές κατονόμασαν την Τρίτη τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο άνδρας φέρεται επίσης να είχε τοποθετήσει σε άλλο σταθμό του μετρό μια βόμβα, η οποία εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Ο άνδρας είχε γεννηθεί στην Κιργιζία, ωστόσο δεν είχε λάβει την υπηκοότητα του Κιργιστάν, αλλά της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές κατονόμασαν την Τρίτη τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο άνδρας φέρεται επίσης να είχε τοποθετήσει σε άλλο σταθμό του μετρό μια βόμβα, η οποία εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε.

«Από την έρευνα διαπιστώθηκε η ταυτότητα του άνδρα» που διέπραξε την επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ερευνών. «Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ» προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια».

Με την ανακοίνωση αυτή οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα από τις μυστικές υπηρεσίες της Κιργιζίας, της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, όπου είχε γεννηθεί ο δράστης.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, γενετικό υλικό του Τζαλίλοφ βρέθηκε στο σακίδιο που είχε αφεθεί στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια του μετρό και περιείχε έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

«Οι εξετάσεις DNA και οι καταγραφές των καμερών παρακολούθησης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο μετρό άφησε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια» πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) της Κιργιζίας ανέφερε ότι ο Τζαλίλοφ γεννήθηκε στην περιοχή του Ος, περιοχή απ’ όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές της Κιργιζίας συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ρωσίας στην έρευνα, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «προσέγγισαν την GKNB απευθείας και έλαβαν την επιβεβαίωση ότι γεννήθηκε εκεί (σ.σ. στο Κιργιστάν) αλλά δεν είχε ποτέ την υπηκοότητα. Όταν έγινε 16 ετών έλαβε το πρώτο διαβατήριό του εδώ (στη Ρωσία)», είπε ο Γκουλμπαρσίν Μπαγιμπέτοβα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024