Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέστρεψε η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ στην Βόρειο Κορέα

Επέστρεψε η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ στην Βόρειο Κορέα

Τρεις Βορειοκορεάτες που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της χώρας επέστρεψαν την Παρασκευή στην πατρίδα τους. Ταυτόχρονα, επαναπατρίστηκε η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ έπειτα από συμφωνία για ανταλλαγή στην οποία κατέληξαν Μαλαισία και Βόρειο Κορέα με τον μαλαισιανό πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ να δηλώνει ότι δεν θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις έπειτα από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο.

Τρεις Βορειοκορεάτες που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της χώρας επέστρεψαν την Παρασκευή στην πατρίδα τους. Ταυτόχρονα, επαναπατρίστηκε η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ έπειτα από συμφωνία για ανταλλαγή στην οποία κατέληξαν Μαλαισία και Βόρειο Κορέα με τον μαλαισιανό πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ να δηλώνει ότι δεν θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις έπειτα από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο.

Η μαλαισιανή αστυνομία πήρε κατάθεση από τους τρεις υπόπτους πριν τους επιτρέψουν να φύγουν από τη χώρα.

Αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε από βορειοκορεάτες κατασκόπους, μία κατηγορία που η Βόρειος Κορέα αρνείται.

«Αποσπάσαμε ό,τι θέλαμε από αυτούς… Μας βοήθησαν και τους επιτρέψαμε να φύγουν» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ ο επικεφαλής της αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπακάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται.

O Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου όταν δέχτηκε επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, ένα χημικό τόσο φονικό ώστε να περιλαμβάνεται στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λου Κανγκ δήλωσε ότι η σορός ενός βορειοκορεάτη πολίτη που σκοτώθηκε στη Μαλαισία επαναπατρίστηκε στη Βόρειο Κορέα μέσω Πεκίνου μαζί με «σχετιζόμενους» βορειοκορεάτες πολίτες. Η Βόρειος Κορέα δεν δέχεται ότι o άνδρας που δολοφονήθηκε είναι ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ και χρησιμοποιεί το όνομα που υπήρχε στο διαβατήριο του άνδρα. Ωστόσο, η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε μετά από εξέταση DNA ότι η σορός είναι του Κιμ Γιόνγκ Ναμ.

Οι μαλαισιανές αρχές παρέδωσαν την Πέμπτη τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση εννέα μαλαισιανών πολιτών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ.

Η μαλαισιανή αστυνομία κατονόμασε οκτώ Βορειοκορεάτες που κρατούνταν για ανάκριση σχετικά με την υπόθεση, περιλαμβανομένων των τριών, στους οποίους επιτράπηκε να φύγουν από τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης.

Το οπτικό υλικό που περιήλθε στην κατοχή του Reuters από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζει τον Χιόν Κουάνγκ Σονγκ, δεύτερο γραμματέα στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, και τον Κιμ Ουκ Ιλ, βορειοκορεάτη υπάλληλο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, στην πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι συνοδεύονταν από τον συμπατριώτη τους Ρι Τζι Ου, γνωστό και ως Τζέιμς, ο οποίος είχε βρει μαζί τους καταφύγιο στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ.

Μαλαισιανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος δύο γυναικών -μιας γυναίκας από την Ινδονήσια και μιας από το Βιετνάμ- για τη δολοφονία αλλά νοτιοκορεάτες και αμερικανοί αξιωματούχοι τις θεωρούν πιόνια σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος για αρκετά χρόνια ζούσε εξόριστος στο Μακάου (κινεζικό έδαφος), είχε δεχτεί απόπειρα κατά της ζωής του το 2012, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Οι ίδιοι λένε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του για να εδραίωσει την εξουσία του έπειτα από τον θάνατο του πατέρα τους το 2011.

Οι άλλοι Βορειοκορεάτες που κατονόμασαν οι μαλαισιανοί ανακριτές έχουν όλοι επιστρέψει στη Βόρειο Κορέα.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τέσσερις διέφυγαν στη Μαλαισία την ημέρα της δολοφονίας και ένας κρατείτο για μια εβδομάδα πριν αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οργισμένη από την έρευνα, η Βόρειος Κορέα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Μαλαισιανούς νωρίτερα τον Μάρτιο εγκλωβίζοντας τρεις διπλωμάτες και έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Μαλαισία, η οποία στο παρελθόν είχε φιλικούς δεσμούς με τη Βόρειο Κορέα, απάντησε με δική της απαγόρευση αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενδώσει στις απαιτήσεις της Βορείου Κορέας για τον επαναπατρισμό της σορού και την ασφαλή επιστροφή των τριών Βορειοκορεατών που είχαν βρει καταφύγιο στην πρεσβεία.

Η συμφωνία ανταλλαγής τερματίζει τη διπλωματική κόντρα που διήρκεσε σχεδόν επτά εβδομάδες.

Οι εννέα Μαλαισιανοί, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι στην Πιονγκγιάνγκ, έφθασαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Κουάλα Λουμπούρ με ένα μικρό τζετ τύπου Bombardier της μαλαισιανής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πιλότος του Χασριζάν Καμίς είπε ότι το πλήρωμα ήταν ντυμένο με πολιτικά στο πλαίσιο «προληπτικού μέτρου» για την αποστολή.

Ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Bombardier από την Πιονγκγιάνγκ, αναχώρησε η πτήση MH360 της Malaysian Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024