Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν είναι εξίσου ωφέλιμα για όλους
Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τα άτομα που πρόσφατα είχαν υποστεί έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ευρείας προληπτικής χρήσης τους από το γενικό πληθυσμό.
Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τα άτομα που πρόσφατα είχαν υποστεί έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ευρείας προληπτικής χρήσης τους από το γενικό πληθυσμό.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που κλήθηκε να συντάξει νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την χρήση των εν λόγω συμπληρωμάτων διατροφής.
Σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, ο επικεφαλής της επιτροπής Δρ Ντέηβιντ Σίσκοβικ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε προς το παρόν να εισηγηθούμε τη χρήση των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου».
Και προσθέτει πως «όσοι άνθρωποι από το γενικό πληθυσμό παίρνουν ω-3, το κάνουν με δεδομένη την έως τώρα απουσία επιστημονικών στοιχείων που να δείχνουν κάποιο όφελος αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας ή του πρόωρου θανάτου σε όσους δεν έχουν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο».
Η γνωμοδοτική επιτροπή έλαβε υπόψη της όλες τις έως τώρα τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν τα πιθανά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων (με συνήθη δοσολογία περίπου τα 1.000 mg, ημερησίως).
«Τα επιστημονικά ευρήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών συνεχίζουν να δείχνουν ότι, ανάμεσα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την καρδιά τους, τα δυνητικά οφέλη των ω-3 είναι ακόμη χρήσιμα για εκείνους που υπέστησαν πρόσφατα έμφραγμα. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι και οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα» σημειώνει ο Δρ Σίσκοβικ.
Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η νέα κατευθυντήρια οδηγία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αφορά μόνο στη χρήση των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων και ότι στα δυνητικά οφέλη από την κατανάλωση ψαριών, με υψηλή περιεκτικότητα στα εν λόγω λιπαρά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό στο ύψος της Σκάρφειας
- Η Ρίτα Γουίλσον εκ βαθέων: Η Ελληνίδα μαμά, ο καρκίνος, τα 38 χρόνια γάμου κι ένα κεσεδάκι γιαούρτι
- Η Μπάγερν δίνει νέο συμβόλαιο στον Χάρι Κέιν
- Παγκράτι: «Άρχισε να με κλωτσάει, να με χτυπάει» – Τι λέει η 23χρονη που δέχθηκε επίθεση για μια θέση πάρκινγκ
- Μίλαν: Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Λούκα Μόντριτς
- Σε σχηματισμό μετώπου «εμπόδιο στην παρακμή» καλεί ο Ανδρουλάκης – Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο in
- Tα κορίτσια της Γάζας γιατρεύουν τα τραύματα τους με πυγμαχία
- Αποθέωση στο Ηράκλειο από χιλιάδες οπαδούς του ΟΦΗ στη φιέστα για την κατάκτηση του Κυπέλλου (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442