Το μεταβολικό ένζυμο AKR1B1 πυροδοτεί μια επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού, ανακάλυψαν κινέζοι ερευνητές. Άλλα ένας ήδη υπάρχων αναστολέας του ενζύμου αυτού, που χορηγείται στη θεραπεία του διαβήτη, φαίνεται να είναι η αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τη θανατηφόρα μορφή του συχνού αυτού γυναικείου καρκίνου.

Το μεταβολικό ένζυμο AKR1B1 πυροδοτεί μια επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού, ανακάλυψαν κινέζοι ερευνητές. Άλλα ένας ήδη υπάρχων αναστολέας του ενζύμου αυτού, που χορηγείται στη θεραπεία του διαβήτη, φαίνεται να είναι η αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τη θανατηφόρα μορφή του συχνού αυτού γυναικείου καρκίνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου The Journal of Experimental Medicine, περίπου το 15-20% των καρκίνων του μαστού είναι βασικοκυτταρικού τύπου. Αυτή η μορφή της νόσου, που γενικώς εντάσσεται στην υποομάδα του τριπλά-αρνητικού καρκίνου του μαστού, είναι ιδιαίτερα επιθετική, με άμεση υποτροπή μετά τη θεραπεία και τάση να δίνει γρήγορες μεταστάσεις στο εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και ως εκ τούτου θεωρείται μοιραία για τη ζωή των ασθενών.

Για την επιθετικότητα των καρκίνων βασικοκυτταρικού τύπου είναι καίριας σημασίας μια διαδικασία που ονομάζεται επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση (EMT), κατά την οποία τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο κινητικά και αποκτούν ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων που τους επιτρέπουν να αντιστέκονται στη θεραπεία και να εκκινούν την ανάπτυξη όγκων και σε άλλους ιστούς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα του μεταβολικού ενζύμου AKR1B1 ήταν σημαντικά αυξημένα στους βασικοκυτταρικούς και τριπλά-αρνητικούς καρκίνους του μαστού και αυτό σχετιζόταν με αυξημένα ποσοστά μεταστάσεων και μικρότερα προσδόκιμα επιβίωσης.

Η έκφραση του AKR1B1 προαγόταν από τον παράγοντα κυτταρικής μεταγραφής Twist2, που είναι ήδη γνωστό ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση (EMT). Ο AKR1B1, με τη σειρά του, αύξανε τα επίπεδα του Twist2 παράγοντας το λιπίδιο προσταγλαδίνη F2 που ενεργοποιεί το μονοπάτι σηματοδότησης NF-B. Αυτός ο «βρόγχος» ανατροφοδότησης ήταν σημαντικός για να μπορούν τα βασικοκυτταρικού τύπου καρκινικά κύτταρα να περάσουν την διαδικασία της επιθηλιακής-μεσεγχυματικής μετάβασης. Η μείωση των επιπέδων του AKR1B1 εξασθένησε την ικανότητα των κυττάρων να δίνουν μεταστάσεις και να πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.

Η εξουδετέρωση του AKR1B1 επίσης ανέστειλε την ανάπτυξη και μετάσταση των όγκων από ανθρώπινα βασικοκυτταρικού τύπου καρκινικά κύτταρα μαστού που είχαν μεταμοσχευτεί σε ποντίκια.

«Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η υπερέκφραση του AKR1B1 είναι ένα ογκογενετικό γεγονός που ευθύνεται για την επιθετική συμπεριφορά των βασικοκυτταρικού τύπου καρκινικών κυττάρων του μαστού», αναφέρουν οι ερευνητές.

Αλλά αυτό που έχει πρακτική αξία για τις ασθενείς είναι η διαπίστωση ότι η επαλρεστάτη, ένας αναστολέας της αναγωγάσης της αλδóζης, εγκεκριμένος στην Ασία για τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την μετάσταση των καρκινικών αυτών κυττάρων. «Εφόσον η επαλρεστάτη είναι ήδη εγκεκριμένη και δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει φαρμακευτικό στόχο για την κλινική θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκίνου του μαστού», εκτιμούν οι ειδικοί.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr