Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα. «Ας τους φέρουμε εδώ» το σύνθημα της συγκέντρωσης που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία και κατήγγειλε τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές προσφέρθηκαν να μεταφέρουν πρόσφυγες με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Διεθνή Αμνηστία, αυτοκίνητα έφτασαν δίπλα στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν ανεμίζοντας σημαίες που έγραφαν: «Ας τους φέρουμε εδώ»,.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών συνιστούν έναν «κατάλογο της χείριστης μορφής», καλώντας την Ευρώπη να «αναθεωρήσει επειγόντως αυτές τις πρακτικές».

«Για την Ευρώπη ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση και αποδοκίμασε την Κομισιόν για «την εμμονή της στην αποτελεσματικότητα της επαναπροώθησης μεταναστών» η οποία «πιέζει τα κράτη-μέλη να πράξουν το χειρότερο».

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στα κράτη-μέλη που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ παρουσίασε ένα «σχέδιο δράσης» σχετικά με την πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών.

Αυτές οι προτάσεις τονίζουν «την υποκριτική στάση της Κομισιόν» αναφορικά με τους πρόσφυγες υπογράμμισε η ΜΚΟ, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες εκκλήσεις Ευρωπαίων επιτρόπων να αποστασιοποιηθεί η Επιτροπή από «την επαίσχυντη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ» ηχούν «χωρίς κανένα νόημα».

Οι Βρυξέλλες, που πρότειναν να διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2017, κάλεσαν τα κράτη-μέλη να μικρύνουν «τα χρονικά όρια εκδίκασης των προσφυγών» που υποβάλλονται ενάντια σε εντολές για επαναπροώθηση.

Κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη «να συλλαμβάνουν και να κρατούν όσους έχουν επιδικαστεί με εντολή επαναπροώθησης», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «φυγοδικήσουν» και να επιτρέψουν περιόδους κράτησης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

Για την Διεθνή Αμνηστία οι προτάσεις αυτές καταρτίζουν έναν «κατάλογο της χείριστης μορφής», καθώς «οι αποφάσεις για επαναπροώθηση θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση ή αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε ατόμου».

Για αυτό το λόγο η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Ευρώπη να αναθεωρήσει «επειγόντως» αυτές τις πρακτικές, που δεν δίνει στους παράτυπους μετανάστες «καμία άλλη προοπτική παρά περιορισμούς, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκρίνει την παράνομη επανοπροώθηση από την «ΕΕ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Κυβέρνηση: Η «ανταρσία» των 11 και τα καμπανάκια για το μέλλον

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της ΝΔ και ο κίνδυνος που έρχεται από τα Δεξιά της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024