Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δουλειά γραφείου κάνει κακό στην καρδιά και τη μέση

Η δουλειά γραφείου κάνει κακό στην καρδιά και τη μέση

Μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καθιστική ζωή επιδρά αρνητικά στην καρδιά και την περίμετρο της μέσης και μάλιστα όταν αυτή η συμπεριφορά αφορά την επαγγελματική μας ζωή.

Μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καθιστική ζωή επιδρά αρνητικά στην καρδιά και την περίμετρο της μέσης και μάλιστα όταν αυτή η συμπεριφορά αφορά την επαγγελματική μας ζωή.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουοργουικ, με επικεφαλής τον Δρ Γουίλιαμ Τιγκμπε, διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν δουλειά γραφείου έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ζήτησαν από 11 υγιείς εργαζόμενους ταχυδρομείου στην Γλασκόβη να φορέσουν συσκευές καταγραφής της σωματικής κινητικότητας για επτά ημέρες. Οι 55 ήταν υπάλληλοι γραφείου και οι 56 ταχυδρόμοι.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση βάρους, ύψους, αρτηριακής πίεσης, έδωσαν δείγματα αίματος και ελέγχθηκαν οι καρδιαγγειακοί τους κίνδυνοι βάσει ηλικίας, φύλου, οικογενειακού ιστορικού και άλλων μεταβολικών παραμέτρων. Κανείς δεν είχε ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης ή διαβήτη και δεν έπαιρναν φάρμακα για τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Όσοι έκαναν δουλειά γραφείου είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (97 εκατοστά έναντι 94 εκ.) και περίπου μια μονάδα ΔΜΣ περισσότερη. Είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (2,2% έναντι 1,6% σε ορίζοντα δεκαετίας).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η περίμετρος της μέσης αυξάνεται κατά δύο εκατοστά και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά 0,2% για κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η LDL («κακή») χοληστερόλη αυξάνεται και η HDL μειώνεται με κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας πέραν του πεντάωρου καθημερινά.

«Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς καθιστός, τόσο μεγαλύτερη η περίμετρος της μέσης, τα τριγλυκερίδια στο αίμα και μειώνεται η HDL χοληστερόλη, συντελώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αντιθέτως, 15.000 βήματα ή και περισσότερα την ημέρα ή επτά ώρες κινητικότητας μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο», εξηγεί ο Δρ Τιγκμπε.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024