Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη στάση της Άγκυρας περιμένει ο Ακιντζί για επιστροφή στις συνομιλίες

Τη στάση της Άγκυρας περιμένει ο Ακιντζί για επιστροφή στις συνομιλίες

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, και αναλόγως θα αποφασίσει κατά πόσο θα προσέλθει στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη - την τελευταία για το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο Ακιντζί Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε «ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, και αναλόγως θα αποφασίσει κατά πόσο θα προσέλθει στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη – την τελευταία για το Φεβρουάριο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε «ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε την Παρασκευή ότι έχει κλυδωνισθεί η εμπιστοσύνη του και πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση.

«Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνάντηση (που διακόπηκε χθες) ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να το πει στην κοινότητά του και να πράξει ότι επιβάλλεται» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, η απόφαση για τη στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες, αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν και η άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είχε ορισθεί πριν από την κρίση για τη ψηφοφορία στη Βουλή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί ευκαιρία για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου προέβη σε απειλητικές δηλώσεις, αναφέροντας πως «αυτές οι συνομιλίες δεν θα συνεχισθούν» και ότι η Τουρκία θα πράξει αυτό που πρέπει.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προέρχονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G20, στη Βόννη, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην απόφαση για την επέτειο της ψηφοφορίας για την Ένωση, είπε: «Αυτή (η απόφαση) επί της ουσίας δείχνει την προσέγγιση της ελλληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής για την Ένωση, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους».

«Αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε με την σημερινή αποχώρηση του Αναστασιάδη από το τραπέζι, αλλά με την απόφαση αυτή της Βουλής. Ακόμη συζητάνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχουν δηλαδή εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες τους. Από την μία ζητάτε Ένωση κι από την άλλη ζητάτε την άρση των εγγυήσεων από την Τουρκία. Με αυτή την προσέγγιση έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικές τους προθέσεις» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Αν επιθυμούν διαπραγματεύσεις θα γυρίσουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Αν δεν επιθυμούν, εκείνοι ξέρουν. Πλέον δεν θα υπάρξει για ακόμη μια φορά τέτοια διαπραγμάτευση. Θα πράξουμε τα δέοντα» σημείωσε.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε τη μισή αλήθεια, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εξήγησε όλη την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, είπε ότι αποχώρησε από τη συνάντηση, «γιατί δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς».

«Ενώ ο κ. Αϊντα έλεγε ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τουρκοκυπρίους από την απόφαση της Βουλής, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης φώναζε σαν να ήθελε να του κλείσει το στόμα» ανέφερε ο Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να πει και βγήκε έξω κλείνοντας την πόρτα με θόρυβο πίσω του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο κ. Αναστασιάδης χτύπησε την πόρτα δυνατά ή ότι έφυγε θυμωμένος. Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα για να καπνίσει.

Αναστασιάδης: Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι δεν επιθυμεί «με κανέναν τρόπο» να εμπλακεί «σε ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια αποτύπωση των όσων έχουν επισυμβεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Επανέλαβε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον εν εξελίξει διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση «που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου , όπως εξάλλου αναφέρεται και στην ομόφωνη Δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου στις 13 Φεβρουαρίου».

«Η ειλικρινής μου πρόθεση είναι η λύση να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, αλλά και τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα» προσέθεσε.

Λύπη και ανησυχία για τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ ύστερα από σημερινή συνεδρία του κατά την οποία εξέτασε την κατάσταση.

Σε ανακοίνωση του, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να βρουν τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024